Groeipuntjes

  Het is weer begonnen. Je kan het ruiken in de kas. En vorige week kon ik het ook zien. Groeipuntjes. Ergens tussen 20 en 23 januari zie ik ze altijd. Kort na de jaarwisseling gebeurt het onder de grond, nieuwe haarwortels en iets meer dan 2 weken later dus ook boven de grond. Schuivende ogen. Ik weet dat mijn moeder op 7 februari altijd in de kas ging speuren naar nieuwe scheutjes, kwam ze helemaal enthousiast van terug, en ik weet niet of het komt door klimaatverandering, maar wij zien ze tegenwoordig wat eerder.

  Ik ben er opnieuw zo blij mee. Want het wil zeggen dat we ook weer wat kunnen snoeien zonder dat de planten onder onze handen wegrotten. Het betekent dat er activiteit in de kas zit en misschien is het dat wat je ruikt. Tenminste als je geen Serenade, die ‘groene’ schimmelbestrijder hebt gespoten, want dan ruikt je kas naar te lang gedragen inlegzooltjes.

  En dit jaar voelt het extra goed. Want ik heb de vloerverwarming onder de stekken uit gehaald. Gokje. Als er activiteit in de kas zit, dan is extra bijverwarmen misschien niet nodig, dat is een beetje mijn redenatie. En, dat zeg ik er wel bij, dat is ook een beetje ingegeven door het feit dat mijn gasprijs van 21 naar 89 cent is gestegen. Spannend is het wel, want ik heb op het moment zo’n 1.200.000 stekken in de beworteling staan. Duimt u een beetje met me mee dat groeipuntjes geen groeipijntjes qua afzet gaan worden? Als u dus binnenkort geen columns meer van mij ziet, dan heb ik ander werk gevonden. En anders gaat het me ook de komende jaren flink wat gas besparen.

  Toch best raar eigenlijk dat de winter pas op 21 december begint en we de eerste sporen van de lente binnen een maand daarna al vinden. Maar goed, bij deze verklaar ik dus 21 januari als officieel begin van de Euonymus-lente. Groeipuntjes worden scheutjes en dat worden plantjes en dat worden dan weer blije klantjes en dat zet zich om in centjes. En centjes zijn nu eenmaal de puntjes op de i.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  gats io game
  8 maanden geleden

  Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.