‘Grote kans op introductie Xylella’

De kans op introductie van Xylella in Nederland is erg groot, zei onderzoeker Jan van der Wolf donderdag op GrootGroenPlus, op een symposium over de gevreesde bacterie.

De Wageningse onderzoeker somde allerlei redenen op waarom Xylella fastidiosa in Nederland kan terechtkomen, zoals: „Symptomen kun je missen, er zijn veel waardplanten, en vectoren van de bacterie zijn in Nederland aanwezig.”

Sinds 2015 gelden echter EU-noodmaatregelen om verdere verspreiding van de bacterie (die vooralsnog voorkomt in Zuid-Italië, Zuid-Frankrijk en op Corsica) tegen te gaan. Monitoring in Nederland gebeurt door de NVWA. „We hebben nog niets gevonden, laten we daar blij om zijn”, zei senior inspecteur Karin Visser.

Visser liet op een landkaart zien hoe groot de bufferzone is, als er een uitbraak in Zundert zou zijn. Zo’n zone heeft dan een straal van 10 km. Verkeer van waardplanten is dan minimaal vijf jaar lang onmogelijk. „Dat is heel ingrijpend, want de hele boomkwekerijregio zou in die zone liggen, en ook nog een stukje België erbij.”

Verschil tussen uitbraak en vondst
Ze maakte wel duidelijk onderscheid tussen een uitbraak en een vondst. Bij een vondst gelden andere maatregelen.

Lees in vakblad nr. 21 meer over het symposium, waar ook een levendige discussie plaatsvond over onder andere beheersing van Xylella en verantwoordelijkheden van autoriteiten en bedrijven.