Handel op VK ondervindt problemen met pre-exportcertificaten


Nederlandse handelaren die bij kwekers in andere EU-landen planten inkopen, moeten bij veel planten bij re-export naar het Verenigd Koninkrijk zorgen dat deze pre-export certificaat bevatten. „We doen veel zaken met kwekers uit België, en veel van hen kunnen hieraan niet voldoen. Het probleem is groot”, zegt Jaap Kolff van Kolff Plants in Heesch.

Nederlandse handelaren ondervinden als gevolg van Brexit problemen bij re-export naar het VK van producten die zij in andere EU-landen inkopen. Het probleem speelt nu een paar dagen. Eerder lijkt er sprake te zijn van coulance bij zowel Nederlandse als Britse overheden. Naktuinbouw meldt dat de huidige wetgeving van VK aangeeft dat voor bijna alle producten een pre-exportcertificaat nodig is.

’Overheden moeten dit oplossen’

Zowel Naktuinbouw als de NVWA zeggen geen partij te zijn die iets aan deze situatie kan veranderen. Dat bleek tijdens een webinar dat werd georganiseerd door LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en zomerbloemen op 21 januari. „Overheden in Nederland en het VK moeten dit oplossen. Zij moeten dit handen en voeten geven”, aldus Peter Verbaas van de NVWA.

Kolff geeft het voorbeeld van Belgische kwekers, maar het geldt volgens hem ook voor inkoop in Duitsland of Italië. Voor een aantal producten moeten kwekers nu een pre-exportcertificaat meesturen. Maar lang niet alle buitenlandse bedrijven weten hoe dit moet en de bereidheid om dit te leren is volgens hem ook niet altijd even groot. Kolff spreekt van een complex probleem.

Jaap Kolff: „Het VK staat voor Nederland als exportland op de tweede plaats. De belangen zijn groot.”

„Ik laat mijn planten door Naktuinbouw in Nederland keuren. Maar zij mogen geen planten uit België keuren. Dat moeten de Belgische autoriteiten doen (Voedselagentschap, red.). Maar veel kwekers zijn daarmee niet bekend. Belgische kwekers moeten een pre-exportcertificaat meesturen met hun producten. Doen ze dit niet, dan kan Naktuinbouw geen fytocertificaat voor de partij geven. En dat is op dit moment aan de hand.”

Het probleem gaat volgens Kolff maandenlang duren. Wat nu? „Ik kan kiezen uit drie mogelijkheden. Of niet exporteren, of alsnog zorgen voor pre-exportcertificaten, of frauderen. Maar dat laatste doe ik niet, dan raak ik mijn inschrijving bij Naktuinbouw kwijt.”

Naktuinbouw geeft op haar site meer informatie over de ontstane situatie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties