Handelsbond en bedrijven beraden zich over deelname stadsbomenfonds

Handelsbond Anthos en vijf bedrijven verzetten zich eerst nog tegen de instelling van het stadsbomenfonds, maar denken nu na over mogelijke participatie.

Anthos had in het najaar bezwaar aangetekend tegen het OOGst-fonds (Ontwikkeling Onderzoek Groen in de Stad), mede namens de vijf grootste boomkwekerijen die de Nederlandse institutionele markt bedienen: Gebr. van den Berk, Boot & Dart, Ebben, M. van den Oever en Udenhout. Ze dachten dat kwekers, via een soort heffing, het fonds moesten vullen en dat wilden ze niet.

Onlangs hadden delegaties van Anthos en de initiatiefnemer van het fonds, de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen, volgens handelsvoorman Henk Westerhof „een goed gesprek over het fonds en toekomstig onderzoek.”

Geen financiële toezeggingen

In dat gesprek heeft de studiegroep duidelijk gemaakt dat niet kwekers, maar gemeenten geld afdragen voor het fonds. Anthos en de ’big five’, zoals Westerhof de vijf bedrijven noemt, hebben geen financiële toezeggingen gedaan. „We gaan ons nu eerst beraden over onze positie in relatie tot het fonds.”

„Het is logisch dat de betaler van het onderzoek bepaalt”, aldus Westerhof. „Dus als toeleveranciers van gemeenten bereid zijn om financieel bij te dragen, dan ligt het voor de hand dat ze inspraak hebben in het type onderzoek dat uit het fonds wordt gefinancierd.”

Foto’s: De Boomkwekerij

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties