‘Handelsconflicten en brexit maken economie kwetsbaar’

In de Troonrede die Koning Willem-Alexander dinsdag heeft uitgesproken, wordt gewaarschuwd voor verstoringen op de wereldmarkt. Handelsconflicten en de dreigende brexit maken onze internationaal georiënteerde economie is kwetsbaar. Daarmee is het een Troonrede met winstwaarschuwing.

„De realiteit is dat Nederland de komende jaren in een fase van gematigder groei komt. Onze internationaal georiënteerde economie is kwetsbaar voor verstoringen op de wereldmarkt, vooral als gevolg van handelsconflicten. Bovendien werpt de dreigende brexit zijn schaduw vooruit. Daarmee geldt zowel voor de korte als de lange termijn een winstwaarschuwing, die dwingt tot nadenken over de vraag hoe Nederland in de toekomst zijn geld verdient en een land met goede voorzieningen kan blijven.”

Positief

Toch gaat het goed met de Nederlandse economie: „De vooruitzichten voor volgend jaar zijn nog altijd positief. Niet eerder hadden zoveel mensen betaald werk. De staatsschuld is onder controle en de lasten kunnen omlaag. Zowel de ramingen van de groei, als de koopkracht en het begrotingssaldo laten voor komend jaar plussen zien.”

Klimaatakkoord

Ook het pensioenakkoord en het klimaatakkoord komen in de Troonrede aan bod. „Ook de generaties na ons hebben recht op een goed pensioen, schone lucht en een leefbaar land. […] De keuze voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is even noodzakelijk en even kansrijk. Schone lucht en nieuwe vormen van energie kunnen hand in hand gaan met duurzame landbouw, schone mobiliteit en kansen voor een innovatief bedrijfsleven.”

De stikstof-problematiek krijgt ook aandacht: „Nieuwe urgente vraagstukken dienen zich steeds aan. Zo dwingt een gerechtelijke uitspraak over de uitstoot van stikstof te zoeken naar een nieuwe aanpak, waarbij ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven.”

Foto: Martijn Beekman, Ministerie van Financiën

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties