Handige apps voor de boomkwekerij

Het aanbod van mobiele applicaties groeit en er worden ook steeds meer apps aangeboden die interessant zijn of zelfs specifiek worden ontwikkeld voor de boomkwekerij. Een overzicht van beschikbare apps.

Weer, gewasbescherming en teelt

AgroWeather is een weersvoorspellingsapp van OCI. Naast verwachte temperatuur, neerslag en weertype (is het al dan niet bewolkt), geeft de app ook een cijfer aan het weer. Dit cijfer geeft aan of het goed weer is om kunstmest te strooien, een bespuiting uit te voeren of vloeibare meststof toe te dienen.

Buienradar geeft de weersverwachting aan met de te verwachten buien op locatieniveau. Er kan een uur, twee uur of 24 uur vooruit worden gekeken. De weersverwachting is tot 14 dagen vooruit te zien.

GWB Gids Boomteelt is de digitale versie van de gewasbeschermingsmiddelengids van Delphy. De app is alleen samen met het boekje aan te schaffen. De app wordt maandelijks bijgewerkt zodat de online vermelde toelatingen altijd up to date zijn. In de app kunnen kwekers vinden wat ze tegen welke ziekten en plagen kunnen inzetten, wat de toegestane dosering is en hoe vaak een middel mag worden toegepast.

Maatwerk is een app van toeleverancier Telermaat in samenwerking met Apps voor Agri en is speciaal ontwikkeld voor de boomkwekerij en aardbeienteelt. Met de app kunnen kwekers na aanmelden hun gewasbestrijdingsmiddelenadminstratie op perceel- en gewasniveau bijhouden. De app is gelinkt aan een actuele database van toegelaten middelen. Als kwekers een middel willen toepassen dat volgens etiket een restrictie heeft op het maximaal aantal toepassingen en zij dreigen hier overheen te gaan, krijgen ze een waarschuwing. Datzelfde geldt als dosering bijvoorbeeld de gekozen dosering onjuist is. De app is bruikbaar als officieel teeltregistratieprogramma.

RainDancer is een app om de beregeningsinstallatie of sproeier mee aan te sturen. De app werkt samen met een GPS-module waarmee de aansturing wordt geregeld. In de app kunnen perceelsgrenzen worden aangegeven om ervoor te zorgen dat het water niet buiten het perceel wordt gegeven. Met de app kunnen meerdere beregeningssproeiers worden aangestuurd en is te zien per haspel te zien wat de status is; bijvoorbeeld of hij bezig is, al dan niet in beweging is of aan het eind van een pad is aangekomen.

Side Effects Guide een app waarmee kwekers kunnen checken hoe schadelijk bepaalde middelen voor natuurlijke vijanden zijn.

Spray Assist is een app van Syngenta die gebruikers assisteert bij de keuze van middel en spuitmoment. Op basis van actuele weersomstandigheden en type bespuiting krijgt de gebruiker advies over dop, watervolume en dergelijke.

Sprayer calibrator is een app voor het kalibreren van de spuitunit en spuitdoppen.

Talky Trak is een app waarin gegevens per perceel kunnen worden geïmporteerd, inclusief  diktematen of breedtematen van bomen/planten zoals men gewend is in de laanboomkwekerij (rood,geel,blauw,wit), als taak en vervolgens kan je bomen gaan tellen. Als men klaar is met tellen kan er gesynchroniseerd worden met een online portal en de getelde gegevens zijn te downloaden als excel. (In de playstore zoeken op tallytrak als 1 woord)

Weeronline is uiteraard de app van de gelijknamige weerdienst. De app geeft een buienrader, neerslaggrafiek, windkracht en zon informatie.

Weer&Rader is de weersvoorspelling van WetterOnline. De app geeft een uurvoorspelling per dag, kijkt 14 dagen vooruit. Het geeft naast wind, weertype ook een prognose voor UV en RV.

Wolky Tolky is een app van de gelijknamige bv van onder andere Yannick Smedts en Han Fleuren. De app is een meetstation of weerstation waarmee alle meetwaarden in kaart worden gebracht. Aan de meetwaarden kunnen waarschuwingen worden gehangen zodat de gebruiker een seintje krijgt als het te warm, te koud, te droog of juist te nat wordt.

Herkennen en determinatie

Agrio is een app voor het herkennen van ziekten en plagen op basis van foto. Voor de herkenning wordt gebruik gemaakt van een database die vooral gebaseerd is op landbouwgewassen.

IRS Onkruid is een app ontwikkeld voor de bietentelers om onkruiden te herkennen. Een zeer uitgebreide database die op basis van een foto determineert om welk onkruid het gaat.

Natutec Schout App is een herkenningsapp van Koppert. Voor gebruik is inlog nodig.

PlantNet is een app voor de determinatie van planten, zowel cultuurgewassen als wilde planten zoals onkruiden. De app beschikt zelfs over een groot aantal referentiefoto’s van Europese onkruiden. De app is wereldwijd te gebruiken. Bij determinatie kan de plant op basis van de actuele locatie kijken wat de meest waarschijnlijke soort is.

Obsidentify kan worden gebruikt voor het herkennen van alle wilde planten en dieren. Op basis van een foto geeft de app aan om welk soort het gaat. Soms kan hij meerdere opties geven, waarbij in % wordt aangegeven welke het meest waarschijnlijk is. Bij doorklikken op de naam is meer informatie te zien en referentiefoto’s. De app is gebaseerd op de waarnemingendatabases van Observation International en de waargenomen soorten kunnen eventueel worden bewaard. De app is niet geschikt voor kamer en tuinplanten of huisdieren. Voor determinatie van onkruiden, plagen of natuurlijke vijanden is de app wel geschikt.

Pest and Plants diseases is een app voor herkennen van plagen en ziekten en tips voor het maken en gebruiken van biologische preparaten. De app vereist een inlog en na 30 testen moet een abonnement worden afgesloten.

Markt en Afzet

Floriday is een digitaal handelsplatform. Floriday is zelf geen app, maar onder het platform hangen apps die kwekers kunnen gebruiken onder andere om veilingcijfers in te zien zoals Insights of BlueRoots om handel te drijven.

Royal FloraHolland is een app van de veiling met het laatste nieuwe, prijsinformatie en informatie over eventuele storingen. Onder de app hangt ook Floramondo voor directe handel.

WinTree voor de boomkwekerij is het verlengstuk van WinTree software op de smartphone De app is gekoppeld aan de WinTree database, waardoor relevante en actuele bedrijfsgegevens direct worden worden uitgewisseld. Een aanpassing in de locatie op het veld, is gelijktijdig binnen op de pc zichtbaar. Met de app kunnen voorraden, voorraadlocatie worden bijgehouden en aangepast en kan gebruik worden voor de loodslijst.

Dit is een greep uit beschikbare apps voor de boomkwekerij. We streven naar een zo compleet mogelijk overzicht. Mist u apps of heeft u zelf een app, meld deze dan aan voor het overzicht. Dat kan door te mailen naar k.sikken@hortipoint.nl

Lees meer over het gebruik van apps en ervaringen van collega’s in De Boomkwekerij 22 of in het digitale magazine.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties