Heet water doet Japanse duizendknoop niet volledig de das om

    Japanse duizendknoop behandelen met heet water is meer een beheersingsmethode dan een bestrijdingsmethode. Tot die conclusie komt Stichting Probos na drie jaar een proef te hebben gedraaid in opdracht van de provincie Gelderland.

    De plant gaat vaak wel dood door de behandeling, maar sterft niet helemaal af. „Nazorg blijft nodig,” luidt zodoende één van de conclusies van het rapport dat naar aanleiding van de proef is verschenen.

    De veronderstelling was dat heet water in de grond injecteren brandplekken op de wortels van de invasieve exoot zou opleveren. Doordat deze gevoeliger zijn voor schimmels, vreten de schimmels vervolgens alle wortels weg. Zo simpel blijkt het niet te zijn om van de duizendknoop af te komen. Het gemiddeld aantal stengels per m2 neemt weliswaar af, maar is nergens tot nul gekomen.

    Heel veel water en dan blijven uittrekken

    Meerdere methodes zijn onderzocht. Zij variëren in het aantal keer dat heet water wordt geïnjecteerd, het wel of niet eerst maaien en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Wat uit de proef naar voren is gekomen, is dat één keer heel veel heet water gebruiken en daarna de hergroei uittrekken, het effectiefst is. Maar helemaal kwijtraken van de duizendknoop lukt ook daarmee niet, in ieder geval niet in drie jaar. Het gebruik van heet water noemt het rapport dan ook „meer een beheersingsmethode dan een bestrijdingsmethode.”

    Het rapport dat aanleiding van de proef is verschenen, is een tussentijdse rapportage van de eerste drie jaar. Voor het onderzoek is vijf jaar uitgetrokken.

    Bestrijden Japanse duizendknoop in Wageningen
    In één keer heel veel heet water gebruiken en daarna de hergroei uittrekken, lijkt voorlopig het effectiefst. (Foto: Miranda Vrolijk)
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties