Henk Kooij neemt bedrijf over op 60-jarige leeftijd 

  Toen zijn neef Ruud besloot met pensioen te gaan, heeft Henk Kooij het bedrijf in 2017 overgenomen. En wel op 60-jarige leeftijd. Op dat moment was hij al 26 jaar werkzaam in het bedrijf. En dat Kooij nog jong van geest is, blijkt uit de investeringen die hij nog doet en het actief inspelen op ontwikkelingen in de sector als verduurzaming en digitalisering.

  Het kassencomplex aan de Enserweg 26a in Ens is de enige locatie in de hele wereld waar Nertera granadensis wordt geteeld. Al 22 jaar en altijd door een Kooij: eerst door Hans en Ruud, toen enkel Ruud en sinds 2017 door Henk. Hij heeft het van zijn neef overgenomen.

  Voornamelijk oranje

  Kooij zorgt voor zijn eigen uitgangsmateriaal. In april maakt hij pluggen die in juli worden opgepot. Het gros in potmaat 8 en dan vooral het oranje ras Astrid. Zo’n 95% van zijn assortiment is oranje. De overige 5% bestaat uit het witte ras Marleen en het gele ras Suzanne. Op verzoek is ook Minestrone leverbaar, een mix van de drie kleuren. Naast potmaat 8, verlaten ook potten met potmaat 5, 12 en 17 de kwekerij.

  De kleuren wit en geel zijn veredelingsresultaten van zijn twee neven. Een tijdje waren ze erg in, maar momenteel is toch weer oranje dat de klok slaat. Met de meeste interesse uit Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

  Kooij zet 70% van zijn planten voor de klok, 30% wordt bemiddeld. Alleen de bemiddeling betreft steeds vaker kleine orders wat veel tijd en geld kost, zeker door de grotere transportafstand van de veiling. Vandaar dat hij ook een staffel heeft ingevoerd per laag op een Deense kar. Daarom vindt de kleinschalige kweker klokvoorverkoop een enorme uitkomst. Zo sterk zelfs dat hij overweegt minder direct te verkopen.

  Halfwas naar China

  Sinds vorig jaar exporteert Kooij halfwasproducten naar een Chinese teler die ze opkweekt tot eindproduct. De Chinese kweker klopte zelf aan met dit verzoek. Zoals wel vaker had de communicatie met de Chinese collega wel enige voeten in de aarde. Het vertrouwen is er bij Kooij nu wel. Dit jaar heeft hij voor het eerst extra planten opgekweekt om halfwas te kunnen verschepen.

  De volledige bedrijfsreportage bij Henk Kooij is nu te lezen in de Bloemisterij of via deze link online.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties