De Boomkwekerij Nieuws Henk Raaijmakers: ’Vertrouwen in toekomstige steun’

Henk Raaijmakers: ’Vertrouwen in toekomstige steun’

0

„Ik snap dat de Europese Commissie nu nog niet overgaat tot steunmaatregelen voor de sierteelt, maar prioriteit geeft aan essentiële basisbehoeften als voeding”, zegt Henk Raaijmakers. „Ik hou echter vertrouwen in toekomstige steun, maar we moeten het even de tijd geven.”

Raaijmakers, voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen reageert daarmee op het NOS-bericht van donderdag dat er voorlopig geen extra Europese steun voor de Nederlandse sierteelt. Volgens de Europese Commissie is het nog te vroeg voor crisismaatregelen. Minister Schouten heeft tijdens een speciale vergadering van de EU-landbouwministers gevraagd om financiële compensatie voor de sierteelt.

Tot €800.000 per bedrijf

Raaijmakers noemt het positief dat de Europese Commissie wel eerder heeft toegestemd dat nationale overheden tot een bedrag van €800.000 per individueel bedrijf als steun mógen geven. „In hoeverre daarvoor geld beschikbaar komt is nu nog de vraag, maar dat zou moeten komen uit de €90 miljard die de Nederlandse overheid heeft toegezegd om de coronacrisis aan te pakken. Maar met zulke bedragen moeten veel bedrijven te redden zijn.”

„Als er steun komt voor de sierteeltsector, dan loopt de boomkwekerijsector daarin volwaardig mee”, zegt Raaijmakers. „Wij maken ons hard om de schade die door boomkwekers wordt geleden bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit onder de aandacht te brengen.”

En dat is volgens Raaijmakers nodig. „De drama’s die zich momenteel afspelen bij bederfelijke producten zoals bijvoorbeeld snijbloemen, krijgen veel aandacht. Bij boomkwekerijproducten wordt in eerste instantie gedacht aan heesters en vaste planten die nu in bloei komen, maar het is goed om te laten zien dat ook andere sectoren verlies lijden.”

Schade in boomkwekerij

Raaijmakers noemt er een aantal. „Je kan 2- of 3-jarig bos- en haagplantsoen niet zomaar nog een jaar laten staan omdat het dan in sommige gevallen te zwaar wordt om machinaal te rooien. Ook coniferen 80-100 cm bestemd voor een retailer kan je niet zomaar een jaar overhouden. Dan is de plant te groot en kloppen de specificaties niet meer. Snoeien is ook veelal geen oplossing. En bijvoorbeeld fruitbomen die in de koeling liggen kunnen daar ook niet al te lang meer blijven. Een jaar overhouden is ook geen optie.”

Raaijmakers zegt niet alleen het economisch belang onder de aandacht te blijven brengen, ook wil hij dat overheden aan groen een hogere prioriteit gaan geven. „Zeker als mensen zoals nu vaker in isolatie leven zorgt groen voor een beter gevoel. Mensen moeten dichter bij de natuur kunnen zijn.” Lees ook de LTO-column van Raaijmakers over dit laatste onderwerp.

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar