Henk Raaijmakers:’Onrecht NOW-regeling zit aan twee kanten’

Kwekersvoorman Henk Raaijmakers reageert bij BNR Nieuwsradio op de huidige NOW-regeling. „Het onrecht zit aan twee kanten, maar een oplossing hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig.”

Raaijmakers uitte maandag zijn onvrede over de huidige NOW-regeling bij BNR Nieuwsradio. Volgens hem vallen bedrijven waarvan de piek in omzet in het voorjaar ligt door de huidige opzet buiten de boot.

De voorzitter van LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen ziet twee belangrijke weeffouten in de regeling: „Ten eerste wordt gekeken naar de jaaromzet van een bedrijf over 2019 en die wordt gedeeld door vier. Dat is het uitgangspunt voor het berekenen van omzetverlies voor de maanden maart, april en mei van dit jaar. Daar zit de pijn voor bedrijven die 50 tot 70% van hun omzet in het voorjaar maken.”

„En er is nog een weeffout. Dat is dat januari wordt genomen als uitgangspunt voor de berekening van de loonsom over maart, april en mei. Bedrijven waarbij hun omzetpiek in het voorjaar ligt hebben over het algemeen in januari nog weinig mensen in dienst.”

Faillissementen voorkomen

Raaijmakers wil dat de huidige regeling wordt aangepast om faillissementen in de sector te voorkomen. „Een oplossing is heel eenvoudig. Seizoensbedrijven kunnen voor maart de cijfers nemen van dit jaar en voor april en mei kunnen de bedrijven een prognose maken op basis van april en mei vorig jaar. Dan kom je tot een realistisch plaatje.”

Volgens Raaijmakers is de NOW-regeling voor ondernemers van groot belang: „Deze is de enige tegemoetkoming waardoor bedrijven overeind kunnen blijven. Alle andere regelingen zijn uitgestelde betalingen.”

Beluister hier het interview met Raaijmakers op BNR Nieuwsradio.

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gast
gast
9 maanden geleden

je valt ook buiten de boot als jaarrond met flexwerkers werkt
en geen vast contract heb dus geen opbrengst wel de kosten zo is je bedrijf zo leeggezogen