Het nut van arboreta voor de boomkwekerij

Nederland kent ruim dertig arboreta, variërend in leeftijd, grootte en sortiment. In een aantal van deze parken staan bomen die ooit als moederplant hebben gediend van soorten die nu nog steeds op de Nederlandse boomkwekerijen worden gekweekt. Maar hebben deze levende musea heden ten dage nog nut voor de sector?

Foto: Shutterstock

Arboreta herbergen unieke collecties bomen en planten. Sommige soorten zijn in meerdere parken terug te vinden, of zien we tegenwoordig ook regelmatig op kwekerijen terug, anderen zijn echt uniek en enig in hun soort in Nederland. Hoewel deze planten de basis vormen van het huidige sortiment dat de Nederlandse boomkwekerij kenmerkt, lijkt er heden ten dage weinig verbinding meer te zijn tussen arboreta en boomkwekerij. „Onterecht”, meent onder andere dendroloog Jaap Smit. „Arboreta kunnen juist nu een bron van inspiratie vormen in de zoektocht naar een klimaatadaptief sortiment.”

Meer hierover leest u in de Boomkwekerij 5 die aanstaande vrijdag 5 maart in de brievenbus zit of hier in het digitale magazine.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties