Verzekeraars en KNMI gaan schadecijfers combineren met klimaatgegevens

  Verzekeraars en KNMI gaan data uitwisselen. Daarvoor hebben het Verbond van Verzekeraars en het KNMI dinsdag 23 februari samen een akkoord ondertekend. Een van de doelen is schade voorkomen door zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor de komst van slecht weer. Ook worden schadecijfers gecombineerd met klimaatgegevens.

  „Het Early Warning Center van het KNMI kan heel gericht informatie geven, waarop verzekeraars advies kunnen geven aan hun klanten”, zegt Barbara van der Rest, woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars. „Het idee is dat we met de data van het KNMI de impact van bepaalde weersomstandigheden kunnen nagaan. Daarmee kunnen we op korte en lange termijn de schade beperkt houden.”

  Betekent dit ook premiedifferentiatie naar risicogebieden in Nederland? Bijvoorbeeld dat in een gebied met meer hagel de premie omhoog gaat? „Of je kijkt op basis van de klimaatgegevens welke maatregelen mogelijk zijn om het bedrijf verzekerbaar te houden”, zegt Van der Rest. „De verzekeraar kan producten op maat ontwikkelen, zodat de premie beheersbaar blijft.”

  In de afgelopen vijf jaar veroorzaakten extreme hagelbuien, stormen, wateroverlast en droogte voor honderden miljoenen aan schade. De verzekeraars verwachten dat dit bedrag door de klimaatverandering tot een veelvoud zal oplopen. „Met name bij ondernemers kan de klap extra hard aankomen: de materiele schade is vaak verzekerd, maar de onderneming ligt soms weken stil terwijl de kosten doorlopen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties