’Het wordt komende tijd nog erger’


Prijzen aan de plantenklok gingen maandag fors onderuit. Inkoper Jan Poel van handelaar Van Duyvenvoorde zag de prijzen steeds verder wegzakken. „Er was geen houden meer aan en het wordt de komende tijd nog erger.” Volgens Royal FloraHolland is de situatie niet desastreus.

Poel kocht maandag op afstand op de plantenklokken in Naaldwijk, Aalsmeer en Rhein-Maas. „In Naaldwijk begint de klok om 6 uur en al snel bleek dat er geen druk op de handel zat. Prijzen zakten al snel. In Aalsmeer begint de klok een half uur later en daar gingen de prijzen vanaf het begin hard naar beneden.”

„Helleborus ging nog wel. Die zijn schaars, de aanvoer is laag en daarom werden die nog wel betaald. Maar bijvoorbeeld bol-op-pot producten gingen hard onderuit. Net als kerststerren. En ’Conica’ die ik vorige week kocht voor €2,20 deden nu €0,85. En grotere ’Conica’ die vorige week nog voor €4,50 gingen, kocht ik nu voor €1,90. Schandalig is het.”

Poel zegt deze situatie in 25 jaar niet te hebben meegemaakt. „Het herstel dat we dit voorjaar zagen, zie ik nu niet gebeuren. Van mijn collega’s in de snijbloemen hoor ik dat de prijzen vanmorgen maar 25% waren van vrijdag. Ik denk dat de situatie nog veel erger wordt. Morgen staat nog maar de helft voor de klok van wat er vandaag stond. Kwekers zullen zich wel bedenken.”

Inkoper Tim Leendertse van Gimall Plants zat vanmorgen niet op de klok, maar koopt daar morgen (dinsdag, red.) wel in. „Ik heb voor morgen het normale aantal bestellingen opstaan. We hebben met name klanten in Engeland en die bestellen gewoon. Ik ga het wel zien morgen. Ik verwacht dat er maar de helft van de handel staat en het zal niet duur zijn.”

Niet desastreus

Woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland zegt: „Er was wel minder vraag, maar het was niet desastreus.” De veiling wacht af. Vanmorgen was er overleg van het Crisis Management Team. Als er maatregelen genomen worden – in de vorm van de aanvoerregulering – dan start dat niet eerder dan woensdag, zegt Van Schie.

„Het viel vanmorgen niet tegen”, zegt commercieel directeur Plantion Guus van Logtestijn. „Het was stabieler dan op 13 en 16 maart, minder dramatisch.” Vanmorgen ging hij extra vroeg naar Plantion om te zien of de geannuleerde directe handel de klokhandel in de wielen reed. Want dat is wat we via verschillende kanalen horen. Directe orders gaan niet door. Intratuin stelde gisteren al haar orders tot nader order uit.

Van Logtestijn zag dat er druk zat op de kerststerren, de rest viel hem niet tegen. „We zullen kijken of de komende dagen verplaatsing plaatsvindt van direct naar klok. We proberen de balans te houden tussen de vraag en aanbod op de klok.” Van Logtestijn zegt kritisch te zijn op de aanvoer en te kijken wat kwekers vorige week aanvoerden en wat de verwachting is.”

Duitse lockdown

Ook op Veiling Rhein-Maas wacht men af. Vanavond wordt duidelijk wat de gevolgen van de Duitse lockdown voor de bloemen- en plantenverkoop betekent en hoe de verschillende deelstaten acteren. Een ding is duidelijk voor directeur Cees Hoekstra: de groothandel is niet getroffen. Maar mogen bloemisten open blijven of moeten ze met kunst- en vliegwerk via internet en de achterdeur hun bloemen gaan verkopen? Vanavond weet Hoekstra meer.

Op de klok van VRM was het in ieder geval niet wild vanmorgen en er zijn directe deals afgezegd. „Iedereen gaat ervan uit dat de lockdown in Duitsland wordt doorgetrokken tot 31 januari. We zitten dus nog 7 weken met deze onzekerheid, dat is veel. Wij waren op weg naar en omzet van €400 miljoen, dat gaan we niet redden. Morgen laten we weten of we veildagen schrappen, ik sluit dat niet uit.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties