‘Het wordt niet de drukste kerst ooit, maar wel een hele interessante’

Handelaren zijn voorzichtig met bestellen. Vanwege de onzekerheid in de markt zit de rem er al een paar dagen op. Leveringen aan tuincentra, bouwmarkten en partijen zoals IKEA zijn weggevallen.

WK Heyl levert aan bloemisten in Duitsland. De bestellingen voor de Duitse klanten liggen op een lager niveau, maar er gaan nog steeds Nederlandse bloemen en planten naar de Oosterburen. „Een lockdown betekent niet dat de logistiek helemaal stil valt. Bloemisten zijn creatief en wij gaan er alles aan doen om de bloemen en planten daar te krijgen”, zo zegt Koen Heyl.

Heyl geeft aan dat de impact nog niet zo duidelijk is. Hij wil op voorhand niet al te pessimistisch zijn. „Bloemisten zijn er sinds afgelopen maart in geoefend om hun klanten te bereiken, ondanks dat de winkel dicht is. Handel kruipt waar het niet gaan kan. Het wordt niet de drukste kerst ooit, maar wel een hele interessante.”

Het valt niet stil

Bij cash & carry Ebus Planten in Venlo was het maandag drukker dan eigenaar Funs Ebus van te voren had verwacht. Door alle onzekerheid waren Duitse en Nederlandse klanten wel voorzichtiger met hun inkoop. „Normaal is dit een hele drukke week en dat is dit jaar niet het geval. Toch valt het niet helemaal stil. De dip is niet zo extreem als in maart. Er zal de komende periode weer meer online verkocht gaan worden.”

Kleinere orders

Bloemisten in Nederland mogen buiten hun bloemen en planten verkopen. Ook markten gaan in Nederland door. Tuincentra, bouwmarkten en warenhuizen moeten hier en in Duitsland de deuren sluiten. Voor een partij als Royal Lemkes heeft dit direct gevolgen. Zij leveren aan OBI, Praxis en IKEA. „We hoeven niet alle orders te cancellen. De meeste klanten leveren we gewoon, alleen niet in alle landen. De orders van IKEA en OBI zijn kleiner. We zoeken met onze leveranciers naar oplossingen”, zo zegt Michiel de Haan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties