Hoe verouderd glastuinbouwgebied verandert in recreatieve natuur mét kassen

    De Poelzone – een gebied tussen de Westlandse kernen Naaldwijk, Monster en ’s-Gravenzande – stond in 2008 nog vol slecht verkavelde en slecht ontsloten glastuinbouwbedrijven. Dankzij zogeheten FES-subsidie en een publiek-private samenwerking tussen LTO Glaskracht Westland, de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland is het nu veranderd in een aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied waarin ook nog plaats is voor moderne glastuinbouw. De Poelzone werd afgelopen weekend officieel geopend.

    Het glastuinbouwgebied in de Poelzone is 350 ha groot. Voor het verplaatsen van woningen en het vergraven van water is al wat subsidie toegekend, dus het gebied ligt nu klaar voor de ondernemers om zo in gebruik te nemen”, aldus Leonie Claessen van LTO Glaskracht Nederland. beschikbaar. „

    „De Poelzone is een uitstekend voorbeeld waarbinnen verschillende belangen met elkaar verenigd zijn en optimaal is samengewerkt. De combinatie van glastuinbouw, natuur en recreatie zorgt voor een unieke omgeving, een project om trots op te zijn”, aldus verantwoordelijk wethouder Theo Duijvestijn.

    In het oog springend in het herontwikkelde gebied is de twee jaar geleden geopende Vlotwateringbrug, in de volksmond ook wel de ’vleermuisbrug’ genoemd. De brug is zo ontworpen dat vleermuizen er een zomer- en winterverblijf kunnen hebben en kraamkamers in kunnen inrichten. Inmiddels zijn in de brug de eerste vleermuizen gesignaleerd.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties