Hoge bloemenprijzen in aanloop naar Vrouwendag

    In aanloop naar Vrouwendag lagen de bloemenprijzen op Royal FloraHolland 8,4% hoger dan vorig jaar. De aanvoer lag stukken lager. In 2016 was er sprake van een aanvoerpiek, omdat de inkoop voor Vrouwendag en de Engelse Moederdag toen gelijktijdig plaatsvond.

    In 2016 viel de Engelse Moederdag op 6 maart. Dit jaar valt deze Moederdag op 26 maart; hierdoor zal de inkoop meer verspreid plaatsvinden. Dit geldt ook voor de aanvoer en daarom kwamen er vorige week 7,2% minder bloemen voor de klok. Dit blijkt uit de weekcijfers van de veiling.

    De prijsvorming van de bloemen was vorige week goed. Geplozen chrysant bracht ruim 22% meer op; de aanvoer lag bijna 10% lager. De omzet van de troschrysanten was ongeveer gelijk aan vorig jaar. De aanvoer lag ruim 9% lager en de prijsvorming steeg navenant. Ook tulpen werden goed gewaardeerd; de enkelen stegen 12,7% in prijs.

    Grootbloemige gerbera en lisianthus waren de enige bloemen uit de top-10 waarvan de aanvoer steeg. Van grootbloemige gerbera kwamen ruim 20% meer stelen voor de klok van FloraHolland. Hierdoor daalde de prijs met 5,6%. Lisianthus gaf een ander, positiever beeld. Ondanks de aanvoerstijging, steeg de gemiddelde prijs in week 8 met 20%.