Hongaarse Amandelboom Europese boom van het jaar

  De Hongaarse Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs is winnaar van de Europese verkiezing van de Boom van het Jaar. De Nederlandse winnaar, de Troeteleik die in de berm van de A58 bij Breda staat, is op de zevende plaats geëindigd.

  De winnende boom is een Hongaars symbool voor eeuwige vernieuwing. De prijsuitreiking werd georganiseerd door de Environmental Partnership Association en de European Landowners Organisation. Beide organisaties zetten zich in voor het bevorderen van een gezonde landelijke omgeving.

  Behoud

  Een van de promotors van de Troeteleik bij de verkiezingen, directeur Nationale Boomfeestdag Peter Derksen, is ondanks de zevende plek toch tevreden. „Hij heeft niet gewonnen, de Troeteleik, mooiste boom van Nederland, maar hij is tegen alle verwachtingen in, toch de 7e mooiste boom van Europa geworden. En dat met ruim 16.000 stemmen tegenover ruim 2.800 toen hij Nederlands mooiste boom werd! Een mooie stap naar behoud, vooral omdat nieuw onderzoek zal uitwijzen dat verplaatsing mogelijk is.”

  De Troeteleik langs de A58 bij Breda. (Foto: Mark Kohn)

  SBNL, de organisator en Stichting Nationale Boomfeestdag, de voorvechter voor behoud van de 180-jarige eik, willen  vanwege deze grote hoeveelheid stemmen opnieuw in gesprek gaan met minister Cora van Nieuwenhuizen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties