Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Hoog in de lucht discussiëren over IPM

  Hoog in de lucht discussiëren over IPM

  0

  Een rozen-, gerbera- en fruitteler bespraken op 21 augustus hun geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie (IPM) tijdens een ballonvaart met een akkerbouwer. Ze waren hiertoe uitgenodigd door CLM Onderzoek en Advies.

  Zij waren vier van de 624 boeren en tuinders die hebben meegedaan aan een telefonische enquête van het onderzoeksbureau. Doel was peilen of de ambities van de overheid voor een duurzame gewasbescherming voor de periode van 2013 tot 2023 op koers ligt.

  De resultaten komen pas in de loop van volgend jaar beschikbaar, maar opvallend is dat telers de onderdelen van geïntegreerde gewasbescherming, van preventie tot bewust chemisch, goed blijken te kennen. „Er wordt vaak gezegd dat geïntegreerde gewasbescherming een onduidelijk containerbegrip is, maar uit ons onderzoek blijken telers goed te weten waar het om draait” aldus projectleider Peter Leendertse.

  De ondernemers in de ballon zijn alle vier actief met geïntegreerde gewasbescherming. Gerberateler Marius Mans: „We besteden veel aandacht aan gewasbescherming. Bestrijding van plagen zoals witte vlieg doen we bijna volledig biologisch.” Zeeuwse akkerbouwer Kruythoff spuit alleen als schadedrempels worden bereikt. Daarom loopt hij regelmatig door de gewassen, want waarnemen is cruciaal.

  Reageer op dit artikel

  avatar