’Huisvesting arbeidsmigranten is enorm ingewikkeld probleem’

In de regio Boskoop werken twee boomkwekers actief aan de komst van een mogelijk ’Polenhotel’. Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop speelt hier niet langer een actieve rol in. Dat bleek op 16 oktober tijdens het eerste Kwekerscafé.

„Huisvesting van arbeidsmigranten is een enorm ingewikkeld probleem”, zei Michiel Gerritsen, voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB), tijdens het eerste Kwekerscafé van het winterseizoen. Hij verwees daarbij naar andere kleine gemeenten waar door de aanwezigheid van arbeidsmigranten lokale jongeren moeilijker aan huisvesting kunnen komen. Daarnaast is er ook sprake van overlast. „Ik word regelmatig gebeld in verband met klachten die te maken hebben met de huisvesting van arbeidsmigranten in dorpskernen, waaronder ook Boskoop”, zei de voorzitter.

Verkenning

In de afgelopen periode voerde SBGB bij ondernemers een verkenning uit naar de behoefte aan huisvesting van arbeidsmigranten. Deze behoefte bij ondernemers blijkt er te zijn, maar volgens Gerritsen ligt hier niet langer een actieve rol voor SBGB. „Twee boomkwekers hebben aangegeven om de mogelijke komst van grootschalige huisvesting zelf op te willen pakken.”
Deze bedrijven zijn zelf in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn. Een belangrijk punt hierbij is dat de bedrijven zelf garant staan voor de bezetting van de huisvesting. Gerritsen noemde overigens geen namen van de initiatiefnemers. Maar geen geheim is dat Hoogeveen Plants zich in een eerder stadium al sterk maakte voor de komst van centrale huisvesting.

In Boskoop is al wel sprake van centrale huisvesting van arbeidsmigranten, maar hier verblijven geen boomkwekerijmedewerkers. Dat moet bij een eventueel nieuw ‘Polenhotel’ anders worden geregeld; boomkwekers moeten garant staan voor bezetting.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
piet
piet
4 jaren geleden

Polen hotel lijkt op interneringskamp eng hoor