Importheffingen Turkije binnen twaalf maanden fors naar beneden

    Royal FloraHolland verwacht dat binnen twaalf maanden de Turkse importheffingen op bloemen en planten drastisch naar beneden gaan. Dat biedt mogelijkheden voor de export naar Turkije en het Turkse achterland.

    Deze verwachting werd uitgesproken op een bijeenkomst die FloraHolland woensdag 28 juni organiseerde in Aalsmeer. Titel was: Turkije, negeren of investeren? FloraHolland ontwikkelt momenteel met tuinbouwstandsorganisaties in Turkije en de Turkse overheid twee tuinbouwgebieden in het land. Manager Turkije-Eurasia Monique Heemskerk verwacht dat deze hulp genoeg wisselgeld oplevert om in korte tijd de importheffingen op bloemen en planten naar beneden te krijgen.

    De importheffing op snijbloemen is momenteel 48,6%. Doel is om die te halveren. De importheffing op bloeiende planten is 28,4%, die moet naar 0%. De importheffing op groene planten is 4%.

    Met de standsorganisaties is afgesproken om dit de komende twaalf maanden te realiseren. In oktober heeft de algemeen directeur van FloraHolland, Lucas Vos, een ontmoeting met de Turkse minister van landbouw. Ondertussen loopt er ook een lobby in Brussel om de Turkse importheffingen te slechten, maar dat kan volgens Heemskerk zeven tot acht jaar duren.

    FloraHolland is nu 2,5 jaar bezig in Turkije met het doel om de export van leden en klanten naar Turkije te vergroten. Momenteel bekijkt ze ook hoe ze Keniaanse leden kan faciliteren om naar Turkije te exporteren.

    Turkije heeft 80 miljoen inwoners. De bevolking is relatief jong en het bestedingsniveau groeit jaarlijks sterk. Bloemen en planten spelen geen grote rol in de Turkse cultuur, maar de interesse van de jongeren neemt toe. En de overheid is ambitieus op het gebied van tuinbouw. Dit laatste biedt mogelijkheden voor toeleveranciers als breeders en kassenbouwers.

    Turkije kan ook dienen als snelweg naar andere landen in Azië en Afrika. Binnen vier uur vliegen van Turkije woont 25% van de wereldbevolking. Het Turkije-Asia team van FloraHolland ziet veel mogelijkheden voor de bloemen en planten van leden naar met name Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Kazachstan, Bahrein, Rusland, Azerbeidzjan, Saudi-Arabië en, Oman.

    Volgens Selim Oktar van het Turkije-Asia team hebben de recente spanningen tussen Turkije en Nederland geen invloed op de realisatie van de ambities van FloraHolland. „Politieke relaties tussen landen hebben altijd hun ups-and-downs, maar wij kijken naar het langetermijnperspectief van de handel met Turkije. En ja, op politiek gebied zijn er problemen tussen de landen, maar als we kijken naar de handelskant dan houdt Turkije van Holland.” Nederland is de grootste handelspartner van Turkije.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties