Inruilen

0

‘Badoem, badoem, pssscht, badoem, badoem, pssscht’. Heerlijk, dat ritme. Bij elke pssscht weet ik namelijk dat er twee potjes uit de potmachine rollen. En aan het bandje erachter zitten voldoende mensen om elk potje te vullen met vier stekjes. Of vijf, of drie, afhankelijk van welk familielid we steken.

Het geeft rust. Pessimisten zeggen dat het eentonig werk is. Met kans op overbelasting. Ik vind het vooral ritmisch, rustig. Ja, bijna therapeutisch. Niks zo lekker als stek steken, waardoor je gedachtes kunnen wegdromen naar witte stranden met palmbomen, Porsche Cayenne’s of je laatste liquiditeitsbegroting. En het blijft handwerk hè. Elk stekje is immers net anders, het is levend materiaal. Dat kun je nooit automatiseren.

Zo praatten we erover, tot nog niet zo lang geleden. Maar hij is er nu dus gewoon. Een steksteekrobot. Ja echt, een robot die een stekje vast kan pakken en in een potje kan steken. En dat allemaal even diep, rechtop, en 24/7. En hoe fijn ik steksteken ook vind, het lokt, het daagt me uit. Nee sterker nog, het schreeuwt om mijn aandacht.

Maar waarom eigenlijk? Elke schoolvakantie geniet ik met volle teugen van de rondvliegende hormonen met hordes studenten en scholieren in huis. Ik kijk echt bijna alle zaterdagochtenden uit naar de energie die die gastjes meebrengen. Of juist niet, maar dan vind ik dat ook een uitdaging. En tijdens mijn ’normale’ 50-urige werkweek vind ik rust en regelmaat in mijn eigen productieproces. En juist dat gedeelte wil ik helemaal op zijn kop zetten.

Waarom? Ja toegegeven, ik heb een flitsend nieuw-model-smartphone. En daarop een heleboel kinky populaire apps die mijn leven makkelijker maken. Maar voor de rest is mijn bedrijf zo lean als maar kan. Geen fancy apparaten, geen hypermoderne heftruck, geen ingewikkeld verwarmingssysteem, maar basic, low-cost en overzichtelijk.

En toch. Ik wil hem. Ik wil hem hier en ik wil hem snel. Ik wil hem graag inruilen tegen al dat puberzweet en steksteekgeorganiseer. Ik wil verslaafd raken aan een nieuw geluid. Badoem, badoem, psscht, bzzzt, bzzzt, klik, klik. Dat lijkt me wel wat.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.