Inschrijving congres De Groene Verbinding tot 27 mei

    Het Ruyten Instituut organiseert op 7 juni het congres De Groene Verbinding. Hierbij komen thema’s als klimaat aan de orde maar ook de verbindende rol die het groen kan spelen voor onze gezondheid, de groene emotie, de architectuur, de economie, het milieu, het woonbehagen, de infrastructuur, de recreatie en de biodiversiteit.

    Het congres is bedoeld om bestuurders, beleidsbepalers, docenten, ondernemers, wetenschappers en vormgevers te inspireren om maatschappelijk verantwoorde beslissingen te nemen voor de langere termijn. Bij die langere termijn sluit ook de Integrale beplantingsmethodiek Ruyten (IBR) van het Ruyten Instituut.

    Bij de IBR worden bomen en struiken in relatief grote maten geplant op de definitieve plantafstand in plaats van dat gewerkt wordt met wijkers en blijvers. Daarbij wordt een groeivoorspelling gemaakt waarmee de hele levenscyclus van de boom worden meegenomen; zodat de afschrijvingstermijn van de boom over een veel langere periode kan plaatsvinden.

    Frits Ruyten is in 2006 gepromoveerd op de levenscyclus-berekening en de daaraan gekoppelde beplantingssystematiek, die onder meer is getest bij een experiment in Hoofddorp in het Prins Bernhardbos. Uit zijn promotieonderzoek blijkt, dat de aanlegkosten bij de integrale beplantingsmethode weliswaar het dubbele bedragen maar de onderhoudskosten bij de IBR-methode 60 – 75% lager uitvallen, zodat het terugverdienmoment van de investering in dikkere bomen, tussen het 3e en het 25e jaar na de aanleg ligt.

    Programma:
    12.00-13.00 ONTVANGST

    13.00-13.05 Welkom door Hans Blokzijl, directeur Groene Paviljoen

    13.05-13.15 Opening door dagvoorzitter

    13.15-13.45 Henk Mirck (voorzitter Gemeenten Voor Duurzame Ontwikkelingen, tevens oud-wethouder)
    Leefklimaat, veiligheid, duurzaamheid en groen, het belang van groen, de politieke en bestuurlijke aspecten bij IBR- projecten

    13.50-14.25 Maarten Grasveld (landschasparchitect, Innovirens)
    Inclusief 10 min discussie: Over het zojuist gerealiseerde Groenproject in Arnhem-Zuid ‘DEZ – Schuytgraaf’ met visualisatie, integrale beplantingsmethode Ruyten (IBR) en waarom een succesformule?

    14.30-14.55 Ir. Onno Dwars (Commercieel directeur Ballast Nedam)
    Winnaar van de Green Leader award als duurzaamste ontwikkelaar van 2016 en onlangs onderscheiden met de Cruquiuspenning voor zijn bijdrage aan de circulaire economie komt vertellen over veranderende ambities in de tijd. Met de ondertunneling van de A2 in Maastricht wordt niet alleen een Groene loper gerealiseerd maar wordt de verbinding gemaakt tussen twee delen van Maastricht maar wordt tevens een verbinding gelegd met de 17 doelen van de United Nations. In zijn optiek is duurzaamheid het vertrek punt voor ambities niet het doel.

    14.55-15.10 KORTE PAUZE

    15.15-15.45 Drs. Jos Penninx (burgemeester van Voorst, voorzitter Stadswerk Nederland/Directeur Aannemer Regio Oost Nederland Evaluatierapport ‘Op weg naar de Groene Verbinding’, de bestuurlijke uitdaging durven vooruitzien met voorbeelden: Future Green, De vitale Groene Stad, MyEarth,waarde van het groen, politieke en economische actualiteit, toekomst, de Parijse Akkoorden. En zoemt in op een IBR- beplantingsproject in Oost Nederland.

    15.50-16.20 Prof. Dr. ir. Jan Rotmans (Hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Hij publiceerde meer dan 200 maal over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is oprichter van ICIS, Drift, Urgenda en Nederland Kantelt.)
    Algemeen maatschappelijke betekenis van het groen (klimaat/gezondheid/welbevinden). Groen blijkt heel belangrijk voor adresseren van de uitdaging waar wij voor staan, maar waarom is er zo weinig aandacht voor het groen?

    16.25-17.00 Forumdiscussie/conclusies onder leiding van de dagvoorzitter
    Deelnemers : Jan Rotmans, Jos Penninx, Onno Dwars, Maarten Grasveld, Henk Mirck

    BORREL MET EEN GROEN HAPJE

    Fact & Figures
    Kosten deelname congres op 7 juni 2017: € 195,- pp (incl. Evaluatierapport) Locatie: Groene Paviljoen, Zandheuvelweg 7, 3744 MN Baarn. Het congres is een initiatief van het Ruyteninstituut

    Klik hier om u aan te melden

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties