Inschrijving voor Floriade start eind november

Eind november wordt een website gelanceerd waar kwekers zich kunnen aanmelden om mee te doen aan het invullen van het sortiment dat gaat worden getoond op de Floriade in Almere in 2022. Dat vertelde dendroloog Jaap Smit op GrootGroenPlus.

Smit is aangesteld door de Floriade om mee te helpen het sortiment in te vullen. Op korte termijn, liefst nog komend seizoen, wil de organisatie 2800 verschillende boomsoorten aanplanten op het Floriadeterrein. „Daar doet u veel boomkwekers een groot plezier mee”, reageerde de voorzitter van de vakbeurs David Bömer. Hij riep in herinnering dat bij voorgaande edities wel eens de kritiek van boomkwekers was dat de bomen relatief laat waren aangeplant. Nu moeten de bomen een goed aantal jaren kunnen groeien.

Met de grote diversiteit aan boomsoorten wordt niet alleen getoond dat een breed sortiment voorhanden is en wordt er in feite een arboretum gecreëerd op de Floriade, maar wordt ook een voorbeeld gegeven aan overheden. Smit legde uit dat boomziekten nu vaak snel om zich heen kunnen grijpen omdat monocultures zijn aangeplant. Door een grotere diversiteit toe te passen in de aanplant, moet dit probleem tot het verleden gaan behoren. „En het wordt er een stuk leuker op”, vindt de dendroloog.

Hulp nodig

Smit hield op GrootGroenPlus een vurig pleidooi dat kwekers mee gaan doen om de Floriade in te vullen. „Wij kunnen het niet alleen, wij hebben uw hulp nodig”, aldus Smit. Over de voorwaarden waaronder bomen en planten gaan worden geleverd, kon de dendroloog nu nog weinig vertellen. En dus ook niet hoe kwekers die meedoen hier voordeel uit kunnen halen. Daarover wordt eind november meer bekend, als een website wordt gelanceerd waar kwekers zich kunnen aanmelden. Tegelijk met die website wordt ook bekend welk sortiment wordt gezocht en onder welke voorwaarden kwekers mee kunnen doen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dave de Lang
Dave de Lang
3 jaren geleden

Hij riep in herinnering dat bij voorgaande edities wel eens de kritiek van boomkwekers was dat de bomen relatief laat waren aangeplant???

Dit roept bij een mij als ervaringsdeskundige vragen op;

Floriade 2012 waren een heel groot deel van de bomen in winter 2007-2008 al geplant. 120 bomen op environment 202 bomen op r&h 200 bomen om Green Engine ………..etc.

Maar ik ben het met de boomkwekers eens dat ze niet vroeg genoeg aangeplant kunnen worden. Alleen valt dit meestal niet mee omdat het ontwerp vaak nog niet definitief is en of fases voor het planten zijn nog niet gerealiseerd. Goede start begint bij een goede bodem dit is vanuit mijn visie het meest cruciale om tijdens Floriade 2022 vitale bomen te kunnen laten zien. (maar ook de kwaliteit van het gekweekte goed!)

Succes met de voorbereidingen en ben erg benieuwd naar het resultaat in 2022!