De Boomkwekerij Nieuws Inspectie SZW sommeert kweker naleving coronamaatregelen

Inspectie SZW sommeert kweker naleving coronamaatregelen

0

Bij een groentekweker in Friesland heeft de Inspectie SZW geconstateerd dat coronamaatregelen niet goed worden nageleefd. Het bedrijf heeft een eis tot naleving vanuit de arbowetgeving opgelegd gekregen. Bij het bedrijf werken circa honderd mensen.

Na diverse meldingen, waaronder van de gemeente, bij de Inspectie en telefonisch onderzoek, besloot de Inspectie vorige week een fysieke inspectie uit te voeren bij de kweker. Duidelijk bleek dat op een aantal terreinen de RIVM-richtlijnen niet correct werden nageleefd.

Smalle gang

Zo moeten alle werknemers ’s morgens via een smalle gang richting een grote hal om daar in te klokken. Aan deze hal grenst een kleedkamer van vier bij drie meter, waar de werknemers hun jassen en tassen ophangen en eventueel van schoeisel wisselen. Aan het eind van de dag moeten de werknemers het pand weer via de smalle gang verlaten. Er is volgens de Inspectie geen sprake van toezicht op het gefaseerd binnenkomen en weer verlaten van het pand door de werknemers. Ook is er geen toezicht op het aantal werknemers dat tegelijk aanwezig is in de kleedkamer en de aan de gang gelegen wasruimte.

Ook op diverse werkplekken wordt de anderhalve meter afstand niet gerespecteerd. Volgens de Inspectie is het in veel gevallen wel mogelijk om die afstand te houden, maar doen werknemers het niet. Hierop wordt door de werkgever ook nauwelijks of geen toezicht gehouden.

Niet in acht nemen

Tijdens de pauzes, die weliswaar afzonderlijk worden gehouden voor de werknemers in de productiehal en de werknemers in de verpakkingshal, nemen de werknemers vaak ook niet de anderhalve meter maatregel in acht. Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden.

Reden voor de Inspectie SZW om de werkgever een eis tot naleving te sturen. De werkgever heeft volgens Inspectie SZW een zorgplicht voor zijn werknemers en is daarmee verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.

In De Boomkwekerij 11 komen drie boomkwekers aan het woord over de werkbaarheid van coronamaatregelen. Dit nummer ligt vanaf 22 mei bij abonnees op de mat.  Lees het artikel ook in het digitale magazine.

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar