Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen van start

  Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen van start

  0

  Op vrijdag 1 juni wordt bekend welke vijf teams meedoen aan de Autonomous Greenhouses Challenge, die Wageningen UR dit jaar organiseert. Deze challenge wordt gesponsord door onder meer het Chinese Tencent, een van de grootste internetbedrijven in de wereld. Het uiteindelijke doel is om teeltkennis, die in grote delen van de wereld ontbreekt, om te zetten in algoritmen, zodat computers straks automatisch de teelt kunnen regelen.

  Vijftien teams krijgen vanaf donderdag 24 uur de tijd om een opdracht uit te voeren, waarna de beste vijf teams doorgaan naar de challenge. In de tweede helft van dit jaar krijgen ze dan het beheer over een kascompartiment van WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. De teams moeten met zo min mogelijk menselijk ingrijpen, bijvoorbeeld dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie, en met zo min mogelijk resources zoals energie en water, een zo goed mogelijk gewas en opbrengst telen.

  Veel van de ingeschreven teams hebben leden die werken bij een organisatie buiten Nederland, zoals Microsoft Research, Intel of Tencent. Een aantal leden komt van bekenden in de Nederlandse tuinbouw zoals Delphy, AgroEnergy, LetsGrow, Philips Lighting of Syngenta. Sommige deelnemers zijn afkomstig van start-up bedrijven. In de teams zitten ook telers met veel praktische ervaring.

  Foto: Shutterstock

  Reageer op dit artikel

  avatar