Interpolis bezorgd over risico-afdekking extreem weer

  Interpolis wil met boomkwekers discussiëren over het afdekken van extreem weer-risico’s.

  De verzekeraar maakt zich zorgen over de boomkwekerijsector, aangezien nog steeds bijna geen enkele kweker de Brede Weersverzekering heeft afgesloten.

  In de sector is altijd al discussie geweest over de verzekering die is opgezet voor alle open teelten, om te voorkomen dat bedrijven omvallen door extreem weer. „Nog steeds horen we: de verzekering is ’te duur’ en ’biedt te weinig dekking’. Vanuit de sector wordt steeds aangegeven dat de verzekering voor boomkwekers niet het gewenste product is”, aldus sectormanager Willem Snoeker van Interpolis. „Tot op heden is vanuit de sector geen concreet alternatief aangedragen voor de grote kapitaalintensieve boomkwekerijen.”

  ’Wat als subsidie vermindert of wegvalt?’

  Het ministerie van Economische Zaken stelt €10 miljoen extra per jaar beschikbaar aan de Brede Weersverzekering. Ook Brussel steekt hier geld in. „Als de subsidie vermindert of wegvalt, wordt het vraagstuk alleen maar groter”, verwacht Snoeker. „Voor kwekers ontstaat dan zeker een punt van zorg. Wat willen ze dan wel?”

  Interpolis heeft zelf nog geen duidelijk antwoord op die vraag, en wil daarom graag met kwekers om de tafel. „Om het toch wel grote financiële bedrijfsrisico geschikt te krijgen voor een gewenste afdekking”, aldus Snoeker. „Welke schade is nu echt schade voor een kwekerij die in aanmerking zou moeten komen voor een vergoeding? Hoe groot is die schade als je bedrijfscontinuïteit echt in gevaar komt?”

  ’Diverse boomkwekerij categoriseren?’

  Snoeker onderkent de diversiteit van de boomkwekerij. „Misschien kunnen we de sector categoriseren, bijvoorbeeld naar kapitaalintensiteit en gewasgevoeligheid? Daar kunnen kwekers met hun productenkennis zelf het beste antwoord op geven.”

  Interpolis voerde de Brede Weersverzekering in 2010 en 2011, maar stopte in 2012 vanwege de destijds lage animo in de hele land- en tuinbouw. Nu biedt Interpolis de verzekering weer wel aan. Door schade in 2016 (vooral na de extreme hagelbui in Someren) was de verwachting vorig jaar dat het aantal deelnemers in de hele land- en tuinbouw zou toenemen.

  Foto: Arno Engels

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties