It was ‘Alive’

‘Diederik! We trekken de stekker eruit. Het heeft geen zin meer. Het is veel te positief geweest die campagne. Die website. Veel te vrolijk. En die bezoekersaantallen, dat kan echt niet, weet je hoeveel mensen die campagne van It’s Alive gezien hebben? Paar miljoen of zo. Het moet nu afgelopen zijn.’

‘Maar Mark, die stekker zit in het stopcontact van het Productschap Tuinbouw, die grote verdeelstekker weet je wel? Dikke kabel hoor,  gaat veel geld en energie doorheen.’ ‘Weet je wat Diederik, trek die hele verdeelstekker er gewoon maar uit.’

Beste Mark en Diederik. Eindelijk! Eruit die plug. Wat een verschrikkelijk geldverslindende organisatie. En vroeger op school heb ik geleerd dat als je moet bezuinigen je de grootste posten het eerste moet aanpakken, dat zet zoden aan de dijk.  Of gewoon helemaal weglaten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ZLTO, die laten een hele pak mensen weg en zeggen gewoon dat ze er slanker en flexibeler van worden. En ik geloof het ook nog. Niks dan lof voor deze beslissing.

Weten jullie waar het fout is gegaan met dat PT? De heffing. Daar begon het al. Heffen over de omzet. Wat een ambtenarendenkfout. Hadden ze de heffing toegepast over de marge, dan hadden die heren van het productschap jaren geleden al gevoeld dat ze meer moesten doen met minder geld. En dat ze wel efficiënt moesten blijven opereren.  Hetzelfde geldt ook weer voor de ZLTO. Areaalheffing. Doe ff normaal.

Mark en Diederik, ik ken ondernemers, echt waar, die zijn zo zuinig dat ze zelfs over hun bril heen kijken. Of ze veel lol in het leven hebben, dat weet ik niet. Maar ik weet zeker dat ze wat achter de hand hebben voor als het wat minder gaat. Of veel achter de hand voor als het veel minder gaat. En dat ze met hun rendement meebewegen.

En dat is onze echte uitdaging Mark en Diederik. Organisaties optuigen die meebewegen. Niet gebaseerd op omzet of areaal, maar op rendement. Die niet panikeren als er minder te besteden is. En ga nu niet zeggen dat het niet kan heren.  Nee, dan denken jullie te veel als ambtenaren. Welkom in de tuinbouw. We’re Alive!