Italiaanse kwekers controleren zelf plantgezondheid

Verenigde boomkwekers in de Italiaanse regio Pistoia zijn een programma gestart om hun plantgezondheid zelf te monitoren.

Het is zelfcontrole, maar het programma draait wel onder coördinatie van de regionale overheid en fytosanitaire dienst van Toscane, zei Vannino Vannucci, voorzitter van Associazioni Vivaisti Italiani onlangs tegen de internationale vakpers in Pistoia.

Alle leden van de kwekersorganisatie, een veertigtal bedrijven uit Pistoia, doet vrijwillig mee aan het programma. Dat kost hen geen extra geld; de overheid betaalt het programma. Als ze lab-analyses aanvragen, moeten ze die wel betalen.

Voorrang bij lab-analyses

Voor het programma zijn afspraken gemaakt met de universiteiten van Florence en Pisa alsmede onderzoekscentra. Bij lab-analyses krijgen leden voorrang boven andere kwekers. „Zodat onze leden onmiddellijk de analyseresultaten krijgen van verdachte symptomen”, aldus Vannucci.

De Pistoiaanse voorman doelde niet alleen op symptomen van Xylella fastidiosa, waarvoor ook zijn achterban het meest vreest, maar ook op bijvoorbeeld bacterievuur en Phytophthora ramorum.

Om tafel met buitenlandse organisaties

Volgens Vannucci gaan Italiaanse Europarlementariërs de kwekersorganisatie in contact brengen met vergelijkbare buitenlandse organisaties. „Zodat we samen om de tafel kunnen gaan en de belangrijkste geschillen over plantgezondheid kunnen afwikkelen.”

Associazioni Vivaisti Italiani is niet vertegenwoordigd in de European Nurserystock Association. Namens Italië zit Associazione Nazionale Vivaisti Esportatori (ANVE) in de ENA, het verband van exporterende Italiaanse kwekers.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties