’Juist tijdens crisis moet je investeren’

De meeste sierteeltbedrijven worden hard getroffen door de coronacrisis. Wat zijn de effecten op de langere termijn? En welk beleid is het beste om snel uit de crisis te komen? Dat zijn vragen voor Ruerd Ruben, hoogleraar impact-analyse van voedselsystemen bij Wageningen UR en onderzoeksleider bij Wageningen Economic Research.

Zijn bedrijven niet vooral bezig met overleven?

„Ja, het is eerst belangrijk dat bedrijven overeind blijven. Maar we moeten ook alvast kijken hoe we op de langere termijn onze concurrentiekracht kunnen vasthouden. In een crisis moeten we contra-cyclisch denken, zeggen economen. Gebruik dit soort momenten om een omslag te maken.”

Dan moet je wel geld hebben. Gaan banken nu investeringen financieren?

„Je moet investeren op het moment dat het crisis is, niet daarna pas. Je kunt proberen om je verlies zo klein mogelijk te houden, maar je kunt ook denken: laat ik nu investeren om er straks beter uit te komen. De markt stagneert toch al en je maakt toch al verlies. Bovendien, geld lenen is op dit moment goedkoop. Voorwaarde is wel dat banken daar toe bereid zijn.”

„Het is nu eerst belangrijk dat bedrijven overeind blijven. Maar we moeten ook alvast kijken hoe we op de langere termijn onze concurrentiekracht kunnen vasthouden”, zegt Ruerd Ruben, hoogleraar impactanalyse van voedselsystemen bij Wageningen UR.

Lees het hele interview met Ruerd Ruben als Plusbericht in ons digitale magazine (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties