Kantelkarren maken laden van palletboxen makkelijker

Mart van Dijk Boomkwekerijen heeft een logistiek systeem laten bouwen om palletboxen makkelijker te kunnen laden met hoge planten.

Het bedrijf in Swolgen werkt sinds kort met kantelkarren: een reeks van spoorvolgende karren waarop elk een palletbox past die middels een hefboom gekanteld kan worden. Het systeem vergemakkelijkt het pakken van orders van hoge planten, aldus directeur Hans de Swart. „Bijvoorbeeld beuken in 4 l-container die je rechtop in boxen moet zetten.”

Normaal gesproken is dit werk arbeidsintensief. Bij Mart van Dijk is eerst geprobeerd om het werk te verlichten met een kantelsysteem voorop een loader, maar in de praktijk werkte dat niet zo handig. „We konden maar één box tegelijk meenemen”, vertelt De Swart. „Voor het pakken van een grote order, bijvoorbeeld van 10 boxen, moest je met elke box een pad inrijden en weer terug om een nieuwe te pakken.”

Daarop hebben twee techneuten, zijn neef Martijn de Swart en Sjors Christiaens, in hun vrije tijd het nieuwe systeem van kantelkarren bedacht. De karren worden bij Mart van Dijk achter een John Deere Gator gekoppeld. Het systeem werkt veel handiger en sneller, aldus De Swart. „We kunnen nu drie karren tegelijk meenemen in een pad.”

Bekijk hier hoe het systeem bij Mart van Dijk werkt; het filmpje is door zoon Rens de Swart met een drone gemaakt. (linkje naar YouTube)

De bouwers kunnen ook voor andere kwekers zo’n logistiek systeem maken, afhankelijk van de bedrijfsopzet, aldus De Swart. „Want geen enkele kwekerij is dezelfde.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties