Kastanjemineermot zorgt voor vroege bladval

De kastanjemineermot zorgt dit jaar voor veel extra vroege bladval van paardenkastanjes. De rupsjes van de paardenkastanjemineermot maken gangen in de bladeren die bruin worden en vervroegd afvallen.

Er ontwikkelen zich drie generaties waardoor de aantastingen in de loop van het jaar steeds heviger worden. Het beeld is soms dramatisch, maar de bomen sterven hierdoor niet af. De aantasting maakt de bomen volgens entomoloog Leen Moraal ook niet gevoeliger voor de beruchte kastanjebloedingsziekte, die wel sterfte veroorzaakt.

Bestrijding
Er zijn eigenlijk geen bestrijdingsmogelijkheden tegen de mineermot voorhanden. Tot nu toe is er ook weinig natuurlijke regulatie. Er is wel enige activiteit van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en mezen, maar deze zijn niet effectief. Ook de winter heeft weinig effect op de overleving, want de poppen kunnen temperaturen van min 23 graden Celsius verdragen.

De meest aanbevolen methode is het verzamelen en vernietigen van het afgevallen blad met de daarin overwinterende poppen, men kan het composteren of verbranden. Met het verkleinen van de populatie overwinterende poppen wordt ook de beginpopulatie van de eerste generatie motjes van het volgende voorjaar verkleind. De aantastingen zullen hierdoor merkbaar minder zwaar beginnen.

Bekijk de video van Ede TV waarop Leen Moraal uitleg geeft over de mineermot.

 

Foto’s: Leen Moraal, A. van Frankenhuyzen, Martin Schuurmans

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M.Hirs
M.Hirs
6 jaren geleden

Al jaren halen we zoveel mogelijk de afgevallen bladeren weg en ik heb de indruk dat onze boom minder snel en zwaar wordt aangetast. Ik vraag me af of je kunt voorkomen dat de mineermotten richting nieuwe bladeren migreren. Wanneer komen de poppen uit? Gaan ze via de stam naar boven? Kleefband net als bij fruitbomen?

Leen Moraal
Leen Moraal
6 jaren geleden
Antwoord aan  M.Hirs

Geachte M. Hirs,

De poppen die hebben overwinterd komen in het voorjaar uit. De eerste motjes verschijnen, afhankelijk van temperatuur, ergens in de periode april-mei. In de fruitteelt worden soms lijmbanden aangebracht om de wintervlinder te bestrijden. De ongevleugelde vrouwtjes klimmen vanuit de strooisellaag omhoog in de stammen en blijven dan in de lijmband kleven. Maar de paardenkastanjemineermot kan redelijk vliegen en het aanbrengen van kleefbanden heeft weinig effect. Er zijn geen betrouwbare gegevens over de afstanden die het motje op eigen kracht kan afleggen. Men gaat er vanuit dat het motje zich op lokaal niveau vooral verspreidt via weggewaaid herfstblad met daarin de overwinterende poppen.