Kerstboom op de Dam: 40 jaar groeien, 4 minuten zagen

  De enorme kerstboom, die sinds afgelopen weekend op de Dam in Amsterdam staat, heeft een lange weg afgelegd. In het Parool stond afgelopen weekend een verhaal over hoe deze 5.000 kilo wegende Abies nordmanniana op zijn plek kwam.

  Enorme kerstbomen, zoals het exemplaar dat op de Dam te zien is, worden niet gekweekt. Dat is door de groeiduur van enkele decennia niet rendabel te krijgen. Uit een bos kun je ze ook niet halen; er zijn daar genoeg hoge bomen, maar door het gebrek aan licht zijn die kaal en smal aan de onderkant. Een mooie kerstboom moet helemaal vrijstaand zijn gegroeid.

  Zoektocht via bomenscouts

  En dus wordt elk jaar een zoektocht op poten gezet naar een geschikte boom in iemands tuin. „Dat is alleen vrij lastig. Van de honderd bomen die er vanaf de weg goed uitzien, zijn er maar twee echt geschikt als kerstboom. En dan moet iemand er ook nog maar vanaf willen,” zegt Taaf Rosbergen van Groen-Direkt in het Parool.

  Daarom heeft Groen-Direkt een netwerk van bomenscouts die gespecialiseerd zijn in het vinden van XL-bomen. Hij weet nu al welke bomen de komende jaren potentie hebben om uit te groeien tot een Damboom. „Maar je weet het nooit zeker. Soms zie je een mooie boom, kom je een jaar later terug en zijn de takken kaal. Ben je net te laat.”

  Lees hier het hele verhaal over hoe de kerstboom op de Dam dit jaar op zijn plek kwam.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties