Klein noodfonds moet eerste Xylella-schade compenseren

De Nederlandse overheid vergoedt geen schade veroorzaakt door Xylella. De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten probeert in plaats daarvan een klein noodfonds op te zetten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft bij de sector aangegeven geen geld beschikbaar te hebben voor schade door Xylella. Bij een uitbraak is er kans dat een klein deel wordt vergoed door de EU, maar hoeveel dat precies is, is niet bekend.

Een vrijwillige bedrijfsverzekering tegen schade als gevolg van Xylella is ook niet mogelijk, aldus Anneke van Dijk, beleidsadviseur van de LTO Vakgroep. „Omdat het risico niet goed te berekenen is, en daardoor is ook de hoogte van de premie niet te berekenen.”

’Tegemoetkoming eerste bedrijf met schade’

De LTO Vakgroep probeert bedrijven nu vrijwillig te laten meebetalen voor een klein noodfonds. Voorzitter Henk Raaijmakers licht toe: „Vanuit zo’n fonds kunnen we bijvoorbeeld het eerste bedrijf met een vondst een tegemoetkoming in schade verstrekken. Misschien kun je dan voorkomen dat de vondst een uitbraak wordt en meerdere bedrijven gedupeerd raken.”

Brussel heeft ook voor zo’n fonds wellicht een potje beschikbaar, maar dan is ook nationale cofinanciering nodig en bedrijven moeten zelf ook geld inleggen.

Foto: Donato Boscia, Istituto per la Protezione Sostenibile delle Piante