Home Vakblad voor de Bloemisterij Energie Klimaatakkoord ontmoedigt afname van gas

Klimaatakkoord ontmoedigt afname van gas

0
Klimaatakkoord ontmoedigt afname van gas

De stijgende prijs van steenkool en olie hebben de prijs van gas laten stijgen in het eerste gedeelte van afgelopen week. Inmiddels is de prijs van gas weer aan het dalen door de inmiddels weer lagere olie en kolen prijs.

De koers van gas heeft hiermee wederom bewezen erg op andere brandstoffen te reageren, ondanks de nog altijd zeer ruime beschikbaarheid van gas. De korte termijnprijs heeft de weg omlaag nog niet gevonden door een beperkte opwek van elektra door bronnen zoals wind en hydro.

Deze week bleek uit hoofdlijnen van het Klimaatakkoord dat er voor gas een ontmoediging en voor elektra een beleid van aanmoediging wordt ontwikkeld. Een eerste stap kan in 2020 worden gezet met 5,5 ct/m3 erbij voor aardgas en 2,7 ct/kWh eraf voor elektriciteit, aldus het vorige week gepresenteerde voorstel van het Klimaatakkoord.

Elektriciteit
De spotprijzen vertonen een gelijke tred met voorgaande weken en de future contracten stijgen met de koers van kolen mee. De stijging van de kolenprijs lijkt aan te houden, zolang de prijs van olie stijgt en vice versa bij een daling van de olieprijs. Opmerkelijk hierbij is het prijsniveau met afnemende fundamenten, omdat de productie van steenkool erg hard stijgt en de voorraad in China hard groeit door onder meer een teruglopende vraag.

‘Waterstof is wat ons betreft de sleutel tot de energietransitie’, aldus Ed Nijpels, voorzitter van de Klimaattafels, die onlangs de eerste stappen richting een Klimaatakkoord presenteerden. Waar het uiteindelijk heen moet, is groene waterstof uit wind- en zonnestroom. Het gaat zeker tot 2030 duren voordat de waterstofproductie op grote schaal draait. Tegen die tijd moet er voldoende elektra overschot zijn voor de grootschalige productie van waterstof. Dit is mogelijk het moment om de opwek met kolen volledig af te schaffen.

Olie
De koers van olie gaat de laatste tijd alle kanten op, het lijkt soms wel op een rit in een achtbaan. De figuurlijke achtbaan in het geval van olie wordt gecreëerd door alle nieuwsberichten over vraag en aanbod. Afgelopen week bleek uit berichtgeving dat er productieproblemen zijn in Libië waardoor mede de prijs van olie bleef stijgen, maar twee dagen later kondigde de Libische regering aan om een aantal door de burgeroorlog gesloten terminals opnieuw in gebruik te nemen. Hierna daalde de prijs van olie fors. Deze berichten hebben de olievoorraad vermindering in Amerika met circa 12 miljoen vaten ruwe olie overruled.

Rusland en de OPEC landen hebben verklaard bereid te zijn om meer olie op te pompen om aan de mondiale vraag te blijven voldoen, ondanks eventueel uitvallen van productie uit andere landen. Door de verder dreigende escalatie van de handelsoorlog, aangewakkerd door Amerika, is het aannemelijk dat de wereldeconomie gaat vertragen waardoor de vraag naar olie minder hard zal groeien. Dit is wat de IEA (International Energy Agency) schreef in hun olierapport over juli. Het IEA gaat uit van een vraaggroei van 1,3 miljoen vaten olie per dag tegen 1,5 miljoen vaten over de eerste zes maanden van dit jaar.

In Amerika gaan sommige analisten er vanuit dat president Donald Trump, om te voorkomen dat er politieke onrust ontstaat over een te hoge olieprijs, zich kan wenden tot de Strategic Petroleum Reserve (SPR). De SPR, die is ontstaan na de energiecrisis in de jaren zeventig, is vooral bedoeld als noodvoorraad die de VS kan gebruiken tijdens oorlog of natuurrampen. Al deze berichten hebben ervoor gezorgd dat de koers van olie de sterkste daling van de laatste ruim twee jaar liet noteren. De daling op één dag was ruim 5%.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties