‘Klok is voor iedere deelnemer in de keten een ijkpunt’

    De Rabobank kwam deze week met de visie Volop kansen voor de Nederlandse sierteelt. In het rapport gaf de Rabobank onder meer haar visie op de veilingklok.

    Nu is er over de veilingklok veel te doen. Los van de discussie over digitaal of fysiek veilen, leeft bij sommige kwekers en handelaren de angst dat de veilingklok volledig gaat verdwijnen. Een klein aantal hiervan greep een uitzending van RTV Noord over de dreigende teloorgang van de garnalenklok aan om eens te gaan praten met de voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, Johan Nooitgedagt. Hij toonde zich immers in de uitzending een groot voorstander van de klok. Ik mocht mee.

    Nooitgedagt gaf aan dat er zonder klok geen referentie meer is om een prijs te bepalen voor de directe handel. Een ‘klokloze’ garnalensector leidt ertoe dat de handelaren de macht krijgen in de onderhandelingen. Bloemenkopers en kwekers delen die zienswijze. Ik ook. Zonder klok is er geen indicatie van vraag en aanbod. Ik zou iedereen willen adviseren zich te verdiepen in de historie: waarom is het afslagsysteem ooit ontstaan? Het biedt kwekers bescherming.

    Hoe denkt de Rabo over de klok? Ook in de toekomst behoudt de veilingklok een nuttige functie in de sierteeltketen, is de overtuiging van de bank. ,,Ik kan geen reden vinden waarom de veilingklok geen bestaansrecht meer heeft. Het belang wordt minder, onder meer door de opkomst van online, maar het blijft een mooie methode om prijzen in beeld te brengen. Voor iedere deelnemer in de keten een ijkpunt’’, zegt Arne Bac, sectorspecialist Tuinbouw bij Rabo. 

Dat klinkt bezorgde kwekers en kopers ongetwijfeld als muziek in de oren. En mij ook.

    Arie-Frans Middelburg

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties