’Kritiek leidt tot betere uitkomsten, als we het maar samen blijven doen’


„Kritiek hebben op de manier waarop de coöperatie reilt en zeilt is prima. Het is zelfs nodig om iedereen bij de les te houden”, zegt Jack Goossens, voorzitter van de Raad van Commissarissen Royal FloraHolland, deze week in een column op de site van Royal FloraHolland.

„Wat duidelijk is, is dat de invoering van veel besluiten op dit moment samenvalt. Iedereen, kwekers, kopers en dienstverleners ondervindt hier de gevolgen van. Zelf merk ik dat als kweker ook. Wij hebben onze eigen software aan moeten passen op Floriday. Dat betekent in eerste instantie veel extra werk maar op termijn wordt er ook veel tijd bespaard. We waren vroeger vele uren kwijt aan het bijhouden en continu bijwerken van allerlei lijsten. Dat is straks gelukkig verleden tijd.”

Einde verdienmodel

„De Ledenraad heeft signalen uit de markt doorgegeven aan de Directie, waarop een aantal maatregelen is genomen die meer maatwerk mogelijk maken. De richting van de veranderingen wordt niet aangepast. De strategie staat, want de oorzaken zijn niet verdwenen. Zo blijft bijvoorbeeld het feit dat Royal FloraHolland tegen het eind van het traditionele verdienmodel aanloopt. Doordat kwekers en kopers steeds meer direct handelen, loopt nog maar 40% van het door de veiling afgehandelde productomzet via de klok. Terwijl Royal FloraHolland op het directe kanaal op dit moment nog relatief weinig waarde-toevoegende dienstverlening heeft staan en daar dus weinig op kan verdienen.

Dat betekent dat als er niets gebeurt, het operationele resultaat versneld negatiever wordt en Royal FloraHolland binnen afzienbare tijd in zeer ernstige financiële problemen komt. De Directie heeft gekeken naar wat er moet gebeuren om tot landelijk veilen te komen en wat de mogelijkheden zijn om nieuwe rendabele dienstverlening op de directe stromen te ontwikkelen.”
Goossens besluit met: „Het is zaak om met elkaar wederom de schouders eronder te zetten. Tweedeling past ons niet als coöperatie.”

Lees de hele column van Jack Goossens hier.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties