Kroonjuweel

  0

  De veredeling van tulpen is al voor de 10e eeuw in tuinen in Azië begonnen door wilde soorten met elkaar te kruisen en te selecteren op bloemgrootte en -vorm. Toen in de 16e eeuw de tulp werd ontdekt door de Westerlingen was in Turkije en Perzië de tulp dus al eeuwen in cultuur. Daarom leverden de eerste zaailingen in Europa direct zoveel kleuren en vormen op.

  Om dat allemaal netjes te rubriceren en te benoemen, ontkwam de Vlaming Charles de l’Écluse ofwel Carolus Clusius, grondlegger van de Hortus Botanicus in Leiden, er niet aan de verschillende vormen in te delen in cultivargroepen. In de Hortus kruiste en bestudeerde hij de door hem gecreëerde tulpen wel, maar verhandelde ze niet. Hij had schat- en schatrijk kunnen worden, maar zijn rijkdom zat in de wetenschap. Hij deelde in 1601 de tulpen in naar drie bloeitijdstippen: vroeg, midden en laat. Uiteraard explodeerde dit in tal van groepen en subgroepen. In de 19e eeuw is de classificatie herzien en kwam er een nieuwe. Voor toepassing in de sierteelt zijn de tulpen nu ingedeeld in 15 groepen, ook wel divisies genoemd. De indeling is gebaseerd op vorm en bloeitijdstip.

  Door onderling kruisen maar ook mutatie ontstaat er steeds meer variatie die niet meer goed valt onder te brengen. Vandaar dat KAVB met hulp uit de praktijk zit te broeden op een modernisering waarin het huidige sortiment beter te plaatsen is. Vooruitlopend hierop is er in 2018 een nieuwe groep toegevoegd: de Coronet Grp. Al in 1949 viel de tulp ‘Picture’ op door een wat afwijkende bloemvorm. De bloem van deze mutant leek wel een klein kroontje. Ook is de structuur veel steviger dan normaal. Vervolgens duurde het 40 jaar voor er een witte kleurmutant uit ‘Picture’ werd gevonden. In het nieuwe millennium komen er steeds meer cultivars met deze kenmerken en resulteert nu in een eigen groep. ‘Crown of Negrita’ is een mutant uit de populaire ‘Negrita’ en komt dit seizoen op de markt.

  Bloemenpaspoort

  Naam: Tulipa (Coronet Grp) ‘Crown of Negrita’

  Kenmerken: stevige snijtak met blad en eindstandige bloem; bloeiwijze niet gevuld; bloemlengte tot 5 cm; bloemkleur paars

  Herkomst: Centraal-Azië

  Houdbaarheid: circa 9 dagen

  Verkrijgbaarheid: vanaf januari

  VBN-nummer: 119740

  Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

  Verzorging: zet de vaas niet op een warme plek of volle zon; zeker de eerste dagen kunnen de tulpen flink wat vaaswater verbruiken

  Tekst: Leo Miedema, Floricode.com / Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar