KUBO Group nieuwe aanvoerder van Hillenraad100

Vrijdagavond werd tijdens het Hortigala in de Ridderzaal de nieuwe top 100 van de Hillenraad bekend gemaakt. KUBO was de grote winnaar van de avond. Dit bedrijf werd door de jury bekroond tot meest toonaangevende bedrijf in het tuinbouwcluster. De boomkwekerijsector is matig vertegenwoordigd.

Kassenbouwer KUBO Group wordt door de jury een sterspeler in kastechnologie genoemd. „Ze speelt uitermate goed in op de internationale vraag naar productie onder gecontroleerde omstandigheden, waarbij zowel de technologie als de operationele toepassing ervan centraal staan”, zo luidde het oordeel van de jury. Koppert Biological Systems staat op nummer 2 in de Hillenraad100. De derde plek is voor Royal Brinkman.

Rijk Zwaan is de winnaar in de buitencategorie, bedrijven met een omzet van meer dan 500 miljoen euro. De tweede plek was voor Syngenta en Dutch Flower Group bezet de derde plek.

In de lijst zitten veel verschuivingen. Er zijn 13 nieuwkomers. Met name technologische bedrijven zijn in opkomst. Geneticabedrijven moeten een pas op de plaats maken en er staat druk op de posities bij telers en handelsondernemingen. Bunnik Plants is de hoogst genoteerde sierteler, zij staan negende op de ranglijst.

Onderzoek

Hillenraad doet onderzoek om de ranglijst samen te stellen. Er is een Expertcomité samengesteld die ook een oordeel over de voorlopige rangschikking geeft. „We letten op de inzet van talent, op de mate hoe innovatief de bedrijven zijn en in welke mate er samengewerkt wordt. Dit zijn de drie leidende thema’s van de toekomst”, aldus voorzitter Ben Verwaayen. Hij hield op het Hortigala een pleidooi voor meer vrouwen aan de top.

Vier themaprijzen

Naast de bekendmaking van de Hillenraad100 werden er diverse themaprijzen uitgereikt. KUBO Group viel tijdens het Hortigala twee keer in de prijzen: het bedrijf werd tevens uitgeroepen tot Technologiebedrijf van het Jaar. Royal Brinkman viel ook in de prijzen, zij is verkozen tot Familiebedrijf van het Jaar. De meest Toekomstgerichte onderneming van het Jaar is volgens de jury Vreugdenhil Klugt Combinatie. De prijs voor Internationale Onderneming van het Jaar gaat naar Nature Pride.

Boomkwekerij matig vertegenwoordigd

Op 97 staat Moerings. ’De kwekerij sloeg de weg in van verduidelijking en marketing in plaats van te kiezen van een afgeslankt sortiment. De onderneming blijft een mooie nichespeler’, aldus het juryrapport.

Op 80 staat Dijk van Dijk. ’Het bedrijf noemt zichzelf Masters of Hydrangeas en trekt alle registers open om aan de top te blijven. Belangrijke stap daartoe zijn de recente fusie met Kwekerij De Bonfut, de toenemende focus op eigen veredeling én toenadering tot andere veredelaars. Dijk van Dijk ziet volop kansen in de markt en realiseert zich dat schaalgrootte en eigen genetica essentieel is om die kansen te verzilveren”, zo luidt het oordeel van de jury.

In de lijst staat Delphy op 70. ’Deze onderneming maakt echt werk van het uitbouwen van de internationale positie als expert in teelt en technologie’. Op 24 staat Noviflora. ’Slim hoe deze sierteeltexporteur heeft gesleuteld aan de kortste route van kas tot kassa’.

Op 16 staat FleuraMetz ’Afnemers kunnen kiezen of ze online of fysiek willen bestellen’. Op 13 staat Royal Lemkes. ’Royal Lemkes trekt met een aantal retailpartners als een twee-eenheid. In gezamenlijkheid wordt gewerkt aan een optimaal sortiment in het schap’.

In eerdere edities van de Hillenraad 100 waren Starre Group en Sjaak van Schie vertegenwoordigd, maar zij komen dit keer niet in de lijst voor.

Opening gala door Carola Schouten

Minister Carola Schouten opende het Hortigala en gaf aan dat het tuinbouwcluster een van de sectoren is die Nederland groot heeft gemaakt. Opvallend tijdens haar bedrijfsbezoeken vindt zij de ongelooflijke trotsheid en de open houding van ondernemers. „Blijf de samenleving opzoeken en ook elkaar als ondernemers. Dit brengt innovatie. Blijf elkaar versterken”, aldus Schouten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties