De Boomkwekerij Nieuws ’Kunstmest verstoort kringlooplandbouw’

’Kunstmest verstoort kringlooplandbouw’

0

In kringlooplandbouw past geen kunstmest, stelde docent bodemkunde en agronoom Hans van der Staak op de Vakbeurs Vollegrond in Venray.

De bodemexpert van Den Ouden Groep adviseerde op de vakbeurs stellig om een bodem vrijwel niet te voeden met kunstmest. Als kunstmest uitspoelt, komt het namelijk via grond- en oppervlaktewater uiteindelijk terecht in de oceanen. Dus niet in gewassen.

Kunstmest die wel in een bodem blijft, leidt bij voortdurend gebruik tot een overmaat aan stikstof in de bodem. „Het verstoort de C/N-verhouding in de grond. Dat breekt organische stof af, dus dat verlies je. Terwijl je juist moet werken aan bodemvruchtbaarheid.”

Als je de stikstofaanvoer op wereldniveau bekijkt, is de kringloop volgens Van der Staak helemaal verstoord. „10% van de oppervlakte is landbouwgrond, maar op al die grond voegen we het tienvoudige toe aan stikstof.”

In De Boomkwekerij 25 legt Van der Staak zijn bodemvisie uit en wat volgens hem wel in kringlooplandbouw past.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar