Tuin en Landschap nieuws KVBC kent drie gouden medailles toe

KVBC kent drie gouden medailles toe

0

Juniperus squamata ’Little Joanna’, Magnolia ’Genie’ en aan Spiraea ’Tracy’ (Double Play Big Bang) kregen alle drie goud. KVBC heeft bij de veldkeuringen vier planten bekroond met een KVBC-Award, waarvan drie met goud.

De keuringscommissie oordeelde als volgt over Juniperus squamata ‘Little Joanna’: ‘Ontstaan als mutant in ’Blue Carpet’. Blijft lager en groeit duidelijk ’vlakker’; wordt uiteindelijk ± 1 m2 groot. Loof fris grijsblauw, met een fijnere structuur dan ‘Blue Carpet’.’ Dat er geen schimmelaantastingen zijn waargenomen en geen taksterfte worden als sterke punten genoemd door d jury. De plant heeft een gelijkmatige groei en is voornamelijk geschikt voor toepassing in particuliere tuinen, parken en potten.

Ook Magnolia ’Genie’ is bekroond met een gouden KVBC-Award. Volgens de jury is het een vernieuwende cultivar op verschillende vlakken. De groeiwijze is dicht vertakt en compact, waardoor ’Genie’ geen boom zal vormen, maar steeds een struik zal blijven. De hoofdbloei valt in het voorjaar, maar gedurende de gehele zomer worden vrij veel bloemen gevormd, waardoor de plant steeds goed in bloei staat. Hierdoor is de sierwaarde dus bijzonder lang, zeker voor een Magnolia. De bloemknoppen worden na de winter gevormd, waardoor ze geen last hebben van bevriezing. Ook als de voorjaarsbloei wordt aangetast door nachtvorst, bloeit de plant ’s zomers door. De bloemen zijn komvormig en warm’ bordeauxrood. Het blad is donkergroen en gezond.

De derde gouden KVBC-Award ging naar Spiraea ’Tracy’ (Double Play Big Bang). Deze cultivar is al eerder gekeurd, in 2015 op 8 mei, 29 juni en 16 september en in 2020 drie keer tijdens de sterrenkeuring (Euro-trial) Spiraea. Het is een kruising tussen S. fritschiana en S. japonica. Tijdens alle voorgaande keuringen is ’Tracy’ zeer gezond gebleken en heeft de plant steeds optimaal gepresteerd. De sierwaarde is meervoudig: het gekleurde jonge blad, gevolgd door de bloei, waarna wederom jonge scheuten worden gevormd. Het zomerblad is zacht groengeel en blijft gezond. De uitgebloeide bloemen zijn lange tijd groen en niet bruin, daardoor ontsieren ze de plant niet.

Ketura Sikken
Ketura Sikken is sinds 2008 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Zij schrijft voornamelijk over sortiment, gewasbescherming en duurzaamheid.

Reageer op dit artikel

avatar