Kwam

0

Kom uit uw kas. Want dit weekend is het Kom in de Kas. Nu heeft u nog een keer de kans om bij uw buren te gaan gluren. Om te spieken of het gras bij uw collega’s groener is dan bij uzelf.

Want Kom in de Kas gaat binnenkort dood. En nee, niet door gesteggel van bestuursleden, tenminste, dat verwacht ik niet, ik ken de organisatie niet zo goed. En ook niet door het afhaken van sponsors. Er is geld zat in de wereld. Nee, het komt ergens anders door.

Ik zou mijn aandelen uit FloraHolland halen als ik u was, want alles gaat veranderen. Sowieso verdwijnt de hele sierteelt van de radar. Blijft niks van over. Wil je van je kas af? Nog heel even wachten. Waar drie jaar geleden een kas direct na de bouw alleen nog symbolische waarde had, gaat dat nu veranderen. Glas wordt schaars en megaduur.

We mogen namelijk bijna cannabis gaan telen. En je verwacht toch niet dat hennepkwekers hun deuren open gaan zetten voor bezoekers? Hoe relaxed die kwekers dan ook zullen zijn, je kan verwachten dat kassencomplexen straks hermetisch afgesloten en beveiligd gaan zijn. Sterker nog, ik verwacht vanuit de regering ook nog wel wat versterking voor die bedrijven.

Want als we die gaskraan in Groningen dicht moeten draaien, waar haalt Nederland dan zijn inkomsten vandaan? Juist: de wiet. En het is volstrekt logisch om dat te doen. Na Colombia staan we toch al wereldwijd bekend om onze drugs, dus met een kleine stap maken we van onszelf de draaischijf van de wereld in legale wiet. Het positieve imago is er al.

Geloof maar dat ons omringende landen staan te trappelen om hier schone, gereguleerde joints te kunnen kopen. Hoeven ze zelf hun handen niet te branden aan dit onderwerp.

En eindelijk volop Nederlanders beschikbaar die wel in de tuinbouw willen werken. Genoeg mensen die na het werk weer op hun roze wolk naar huis zweven. Zelfs heel veel langdurig werklozen hebben zo weer een kans op een ’verlichte’ toekomst.
Dus, loopt u dit weekend ergens door een ’oud kassie’ of juist een heel moderne kas? Geniet ervan. Het komt nooit meer terug.

Nog effe en het is gedaan; dan is het ’Kwam in de kas’.