’Kwekers mogen risico’s Xylella beter incalculeren’

27% van alle boomkwekers weet niet of de buurman Xylella-waardplanten kweekt, zo blijkt uit een enquête van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten.

Van de 800 kwekers die lid zijn van de LTO Vakgroep, hebben 145 kwekers een enquête ingevuld die LTO-bestuurder en laanboomkweker Caroline Janssen-Michels had opgesteld. „Een response van maar liefst 18%. Daardoor kunnen we betrouwbare conclusies trekken.”

27% van de kwekers die reageerden, weet niet of de buurman waardplanten van de quarantaine-ziekte kweekt. Daarop concludeert de LTO Vakgroep dat kwekers de risico’s die ze lopen, beter mogen incalculeren. Bij een uitbraak bij de buurman wordt immers een 10 km-zone ingesteld waarin minstens 5 jaar lang geen handelsverkeer mogelijk is.

Verzekeren blijft discussiepunt

Uit de enquête blijkt verder dat verzekeren tegen gevolgen van Xylella een discussiepunt blijft. Veel kwekers die reageerden, wantrouwen dit idee, maar ze staan er wel open voor.

Van de kwekers die reageerden, is 97% bekend met Xylella fastidiosa. Wat hen betreft blijven vakbladen het belangrijkste communicatiemiddel rondom de ziekte. Ook zien ze Naktuinbouw en NVWA als belangrijk in de communicatie. Daarnaast zijn bijeenkomsten (al dan niet van studieclubs) volgens kwekers een goed communicatiemiddel.

Lees het volledige rapport over de enquête via de site van de LLTB.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties