Kwekers sceptisch over haalbaarheid duurzame teeltmethoden

Kwekers zijn sceptischer over de vraag of klimaatneutraal telen haalbaar is dan de adviseurs en toeleveranciers die hen daarin bijstaan. Dat geldt ook voor de teeltstrategie om planten sterker te maken zodat minder gewasbescherming nodig is: kwekers zien hierin minder heil dan adviseurs. Dat blijkt uit een enquête van Hortipoint, uitgever van onder andere De Boomkwekerij.

Bij een behoorlijk deel van de kwekers heerst scepsis over de haalbaarheid van de klimaatafspraken met de overheid. Minder dan een kwart is ervan overtuigd dat klimaatneutraal telen haalbaar is, een kwart is ronduit sceptisch. Men vraagt zich af of het rendabel is en of de overheid hen ondersteunt.

Weerbaar telen

Over weerbaar telen, een belangrijke pijler in de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 van minister Schouten van LNV, zijn kwekers verdeeld. Bijna 45% gelooft hierin, maar zo’n 30% heeft de nodige twijfels.

De verwachtingen van boomkwekers voor het komende jaar zijn positief. Van de deelnemende boomkwekers is maar liefst 90% positief over het komende jaar, 6% is neutraal en slechts 4% is negatief.

Digitalisering

Op gebied van digitalisering blijkt op veel bedrijven kennis een remmende factor bij het doorvoeren van nieuwe systemen. Hoewel het een minderheid is, geven veel ondernemers aan het lastig te vinden om data om te zetten in praktisch bruikbare informatie.

De meeste ondernemers denken bij digitalisering vooral aan administratieve processen in en rond het bedrijf en opvallend genoeg niet aan technieken die kosten besparen of de teelt optimaliseren.

De bijlage met resultaten uit de Hortipoint Sierteelt en Groen Enquête wordt meegestuurd met De Boomkwekerij 25/26. Ook is een gratis digitale versie beschikbaar (na aanmelding).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties