Kwekersvoorman: ’Blij dat Coffea-import in EU al verboden is’

De Xylella-vondst in een koffieplant op een Nederlands kantoor geeft volgens Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten, aan hoe lang de quarantaine-bacterie lange tijd onopgemerkt kan blijven.

„Complimenten aan de NVWA-inspecteur die de besmetting heeft opgemerkt”, reageert Raaijmakers op de vondst, in het kantoorpand in Noordwijkerhout. De Coffea-plant stond er al negen jaar. „Dat is al lang voor deze plant. Als de vergelende bladeren waren afgevallen, was de plant gewoon weggegooid en hadden we nooit geweten dat er Xylella in zat. Nu is het een zeer uitzonderlijk incident.”

Importverbod Coffea in EU

De boomkwekersvoorman is heel blij dat het een geïsoleerde vondst in een kantoorpand betreft, en niet op een productie- of handelsbedrijf is geconstateerd. Er is niets bekend over de precieze herkomst van de koffieplant, en die zal ook moeilijk te traceren zijn omdat de plant al sinds 2007 op kantoor stond.

Jaren later, in 2014, ontdekte de NVWA Xylella in partijen Coffea-planten die uit Midden-Amerika waren geïmporteerd. Zulke onderscheppingen waren ook elders in de EU gedaan, wat resulteerde in een importverbod in de EU voor Coffea uit Costa Rica en Honduras. „Ik ben heel blij dat die import toen al is verbannen”, aldus Raaijmakers.

Gevaar op insleep blijft aanwezig

Het gevaar op insleep van Xylella via import blijft nog altijd aanwezig, benadrukt de boomkwekersvoorman. In de EU is het handelsverkeer van de meest risicovolle waardplanten, waaronder Olea europaea, nog altijd toegestaan, zij het onder strikte voorwaarden.

Wat de oude Coffea-plant betreft kan Xylella dus lange tijd ongezien en/of latent aanwezig zijn. De vondst geeft volgens Raaijmakers ook aan „dat de kans op verspreiding in Noord-Europa een stuk kleiner is dan in Zuid-Europa, omdat het bij ons kouder is voor de bacterie.”

Foto: NVWA

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties