LTO Vakgroep reageert boos op illegaal gebruik

De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten neemt afstand van het gebruik van een illegaal middel door een handelaar in sierteeltproduct uit Molenschot. Voorzitter Henk Raaijmakers reageert ziedend op de website van zijn organisatie: „Dit incident brengt de complete sierteeltsector in diskrediet.”

Raaijmakers gaat in op het incident waarbij een handelaar in sierteeltproduct in Molenschot een in België gekocht verboden middel met de werkzame stof fipronil heeft ingezet tegen spint in laurier. De zaak kwam aan het licht nadat imkers de sterfte van bijenvolken rapporteerden. Onderzoek van de NVWA leidde naar de kweker.

Namens de vakgroep zegt Jan Veltmans afstand te nemen van het illegaal gebruik. Hij benadrukt ook dat hij namens andere kwekers in de omgeving van Molenschot spreekt, die zich bijzonder in diskrediet gebracht voelen.

Rotte appel
Voorzitter Raaijmakers onderstreept dat je altijd altijd één rotte appel kunt hebben in een mand vol goede agrarische bedrijven. „Het imago van de sector wordt door een moedwillige overtreding van de regels bezoedeld. Alle energie die we al jaren inzetten op het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, bewustwording bij kwekers en investering in biodiversiteit door middel van De Groene Stad wordt tenietgedaan door één iemand. Dit is verschrikkelijk jammer.”

Controlesysteem werkt
Raaijmakers trekt uit het optreden van de NVWA de conclusie dat de pakkans wanneer illegaal wordt gebruikt reëel is. „Het controlesysteem van de overheid werkt goed. Het is de NVWA gelukt om zeer snel de exacte bron te achterhalen. Dat is essentieel, want het toont aan dat je gewoon gepakt wordt als je de boel belazert.”

Volgens Raaijmakers toont het ook aan dat andere kwekers zich wel netjes gedragen: „Het geeft aan dat 99,9% van de sector zich wel aan de regels houdt, anders waren er wel meer overtredingen aan het licht gekomen.”