Landelijke campagne wil onverkocht wortelgoed overnemen

Boomkwekers die nog onverkocht wortelgoed in koelruimte hebben zitten, kunnen dit beschikbaar stellen aan de landelijke campagne ’Meer bomen nu’.

Deze oproep doet Hanneke van Ormondt van stichting Urgenda, die samen met Nationale Boomfeestdag, MeerGroen en Caring Farmers de campagne ’Meer bomen nu’ is gestart. Doel is om komend plantseizoen minimaal één miljoen bomen en struiken te planten, om ’klimaatverandering te vertragen, biodiversiteit te herstellen en burgers een positief handelingsperspectief te bieden’.

Volgens de partijen kan iedereen in Nederland aanspraak maken op gratis plantgoed voor de campagne. Dat plantgoed (wortelgoed) komt van kwekers, of het gaat om overtollige zaailingen uit de natuur.

’Voor een heel zacht prijsje’

Kwekers die echter vanwege corona nog onverkocht wortelgoed hebben, kunnen dit volgens Van Ormondt verkopen aan de campagne. „Voor een heel zacht prijsje”, laat ze dit vakblad weten. „Op die manier hebben we al 40.000 fruitbomen gekregen die door corona nog in de koeling zaten. Het zou zonde zijn als deze bomen niet meer geplant konden worden en versnipperd moesten worden.”

Het wortelgoed zal komend plantseizoen worden gebruikt, maar het blijft niet tot die tijd in de koeling. Bedoeling is volgens Van Ormondt dat de bomen en struiken buiten worden opgekuild.

Kwekers kunnen zich melden via de site van ’Meer bomen nu’. Daarop wordt bijgehouden hoeveel plantgoed is aangevraagd om komend seizoen te gebruiken. Dinsdag 23 juni staat de teller op 212.051 bomen en struiken totaal, verdeeld over 83.192 stuks haagplantsoen, 124.308 stuks bosplantsoen, 2.922 laanbomen en appel- en perenbomen. „Boeren, bijvoorbeeld, zijn heel enthousiast om mee te doen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties