Langnek

0

Ergens, lang, lang geleden leefden er een stel tuinders die zo trots waren op hun werk en producten dat ze het aan de hele wereld wilden laten zien.

De kwekers van bloemen, planten, groenten of alles wat groeit en bloeit, gingen aan een ronde tafel zitten en richten met zijn allen een tentoonstelling in: de Floriade. Samen besloten ze elk decennia wakker te worden en hun kop boven het maaiveld uit te steken.

Tien jaar geleden werd hun kop aardig beschadigd, dus besloten ze om het deze editie eens anders aan te pakken. De oud-directeur van Langnek werd gestrikt als grote baas. Langnek is immers zeer bekend het met uitsteken van zijn nek. En zijn directeur, die moet daar toch alles van weten. Bovendien, als grootste attractie van 2012 haal je gelijk een hoop kennis van je grootste concurrent, de Efteling, weg. Ze waren goed uitgeslapen in die tien jaar, die tuinders.

Bovendien snappen die tuinders ook wel dat je altijd uren moet wachten voor de Python, terwijl er altijd plek is in die witte gondeltjes die vredig varen door de bloemenpracht. En dat is op zijn minst zorgelijk. Toch draaien die bootjes al jaren heel relaxed hun rondjes en dat heeft vast ook een reden. Net als het feit dat wachten voor de Python minder ergernis opwekt dan wachten in een file van 12 km. Mag je gerust eens over nadenken.

Maar nu even serieus. Die tuinders hebben natuurlijk niet echt, zoals in een sprookje, tien jaar liggen slapen. En ze zijn ook niet ineens wakker gekust door een prinses. Ze zijn al jaren bezig met de voorbereidingen: 190.000 vaste planten, 18.000 struiken, 15.000 haagplanten, 3.000 bomen, die zitten er niet in een dag in. En die Paviljoens, de kassen en de kabelbaan van 1,1 km, dat het er überhaupt op tijd is gekomen ondanks alle stroperige wetgeving in Nederland, dat is al een sprookje op zich.

Wat hoop ik toch dat er heel veel sprookjesbomen zijn geplant. Die heel mooie tuinbouwverhalen aan die minimaal twee miljoen bezoekers gaan vertellen. En wat hoop ik dat Langnek zich eens extra goed strekt, zodat alle tuinders nog lang en gelukkig leven.