Laserstraal werkt wellicht tegen onkruid

Onkruid lijkt effectief te bestrijden met behulp van laserlicht. Dat komt naar voren uit lopend onderzoek met een module van de Laserweeder, een innovatie van twee medewerkers van Mart van Dijk Boomkwekerijen.

Rob Janssen en Martijn Bexkens waren vorig jaar met de Laserweeder een van de winnaars van de Tree Battle. De prijs van deze innovatiewedstrijd, georganiseerd door HAS Hogeschool, was €15.000 aan onderzoeksgeld. Hiervoor wordt momenteel een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door twee studenten van de hogeschool.

Met de module wordt nog onderzocht welk effect verschillende lasersoorten (er zijn er wel een paar honderd) hebben op welke onkruidsoorten. De Laserweeder bestaat uit een sensorsysteem dat onkruid kan herkennen aan de hand van de stengel. Vervolgens raakt een laserstraal het plantje even aan, zodat plantencellen worden kapotgemaakt en het onkruid verder afsterft. Bekijk een filmpje op YouTube over een proef.

De voortgang van de Laserweeder zal op Meet&Green worden gepresenteerd. Dit evenement vindt donderdag 26 juni plaats bij Mart van Dijk Boomkwekerijen in Swolgen.