Ledlicht definitief doorgebroken binnen de sierteeltsector

  Vijftien jaar na de ­introductie van de ledlamp voor de tuinbouw is de techniek echt doorgebroken. De sierteelt heeft een goed jaar achter de rug en dat is voor velen het laatste zetje om te investeren in ledlicht. Bovendien zijn de prijzen per µmol in de laatste twee jaar bijna gehalveerd. Veel tuinders oriënteren zich op ledlampen zodat ze de komende winter in hun kas hangen.

  Alleen al in de gerberateelt komt dit najaar 20 tot 30 ha aan hybride belichting bij. De verschillen tussen de gewasgroepen zijn echter groot. In de perk- en kuipplanten is nog altijd een hoog percentage onbelicht. Aan de andere kant is er de alstroemeria die op 75% van de oppervlakte al hybride belichting heeft, is de schatting van fabrikant Signify. Alstroemeriatelers lopen voorop met investeren in led omdat het gewas weinig warmte nodig heeft. In absolute getallen is de chrysantenteelt koploper. Hier is 10% van het areaal voorzien van hybride belichting. Dat is relatief niet zo veel, maar chrysant is wel de grootste teelt met 500 ha in de Benelux.

  Het volledige artikel lees je in de editie 21 van Bloemisterij: een special die volledig in het teken staat van ledlicht. Heb je een digitaal abonnement? Lees het artikel het via deze link.

  Nog geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties