De Boomkwekerij Xylella Leidraad preventie Xylella beschikbaar

Leidraad preventie Xylella beschikbaar

0

Diverse partijen hebben een leidraad preventie Xyllela opgesteld. De leidraad is bestemd voor telers en handelskwekers en geeft een overzicht van een aantal aandachtspunten die van belang zijn om te voorkomen dat u planten met een Xylella-besmetting op jouw bedrijf binnen haalt.

De quarantaine-bacterie Xylella kan grote schade aanrichten aan veel waardplanten. Het gebied waar Xylella voorkomt breidt in de wereld en binnen de EU uit. Er zijn reeds uitbraken geconstateerd in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Vandaar dat ook Nederland voorzorgsmaatregelen moet nemen het land Xylella-vrij te houden.

Het accent wordt vooral gelegd op de herkomst van het plantmateriaal en de (teelt)omstandigheden waarin het plantmateriaal is opgekweekt.  Daarnaast zijn er tips voor algemene bedrijfshygiëne opgenomen.

Deze leidraad is ontwikkeld door LTO Nederland in het kader van het project fytosanitaire preventie, in samenwerking met de LTO vakgroep Bomen & Vaste Planten, LTO Glaskracht Nederland, VBN en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Reageer op dit artikel

avatar